Szybkie ciasto na pizzę

, Tagi , , ,

Widok profesjonalistów, którzy zręcznie kręcą w powietrzu olbrzymimi plackami pizzy, każdego kucharza-amatora może przyprawić o kompleksy. Na szczęście w domowych warunkach można pozwolić sobie pójść na łatwiznę. Szybkie ciasto na pizze, garść ulubionych składników oraz dobrze nagrzany piekarnik wystarczą, aby cieszyć się przysmakiem równie dobrym jak zamawiany w prawdziwej pizzerii.

Szybkie ciasto na pizzę

Tym, co wiele osób zniechęca do zrobienia domowej pizzy, jest czas. Postępując zgodnie z tradycyjnymi przepisami na samo przygotowanie ciasta potrzeba minimum 60 minut (wyrastanie drożdży, wyrabianie, formowanie itd.). Istnieje jednak alternatywny sposób dla niecierpliwych. Co więcej, dla wielu osób pizza zrobiona na szybko będzie nie do odróżnienia w smaku.

Pizza bez czekania

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Na jedną dużą pizzę (ok. 40 cm średnicy) potrzebne będzie: półtora szklanki mąki pszennej (najlepsza jest mąka typu 00, ale w ostateczności wystarczy zwyczajna 500-tka), pół szklanki ciepłej wody lub mleka, 30 g świeżych drożdży, łyżeczka soli, pół łyżeczki cukru oraz 2 łyżki oleju lub oliwy.

Drożdże kruszymy do miski i zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą. Dodajemy pół łyżeczki cukru i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na kilka minut. Resztę mąki przesiewamy, formując na blacie stołu „wulkan”. Jeśli zaczyn drożdżowy wystartował (zwiększył swą objętość co najmniej o połowę) wlewamy go do „krateru”.

Dodajemy soli i oleju, po czym zaczynamy ręcznie wyrabiać ciasto. Zajmuje to nie więcej niż 10 minut. W razie konieczności można dodać odrobinę wody lub podsypać mąką. Ciasto jest gotowe, kiedy bez trudu odkleja się od dłoni, zachowując równocześnie dużą elastyczność.

Jak z pizzerii

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240 stopni Celsjusza. Na delikatnie podsypanej mąką blasze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto, nadając mu pożądaną grubość i kształt. Warto przy tym zawinąć brzegi, aby zapobiec wyciekaniu sosu i sera. Na rozwałkowany placek nakładamy kolejno sos pomidorowy oraz plastry sera mozzarella i inne składniki (pieczarki, szynka, salami, brokuły itd.).

Pizzę wkładamy do piekarnika możliwie jak najbliżej źródła ciepła. Zależnie od grubości ciasta pieczemy od 12 do 20 minut, kontrolując co jakiś czas stopień przyrumienienia brzegów i spodu. Po tym czasie wyjmujemy pizzę z piekarnika. Teraz możemy jeszcze dodać starty żółty ser i oliwki. Całość posypujemy kilkoma szczyptami przypraw (najlepiej oregano i bazylia), po czym pizzę wkładamy jeszcze raz do piekarnika na ok. 3 minuty.

Na co zwrócić uwagę?

Zależnie od wprawy, przygotowanie szybkiej, domowej pizzy zajmuje do 30 do 40 minut. Warto pamiętać, aby niewypieczone ciasto trzymać w cieple i z dala od przeciągów. Placek kroimy dopiero po upieczeniu. W razie konieczności przed podaniem odcinamy przypalone fragmenty ciasta.

Poprzedni

Jak schudnąć po ciąży?

Ujemny bilans energetyczny

Następny

Dodaj komentarz