Właściwości zdrowotne cebuli

, 2 czerwca 2014 Tagi ,

Leczniczą moc cebuli odkryto już sześć tysięcy lat temu. Wówczas warzywo to stosowano przede wszystkim do ochrony populacji przed czarną ospą, jednak szybko okazało się, że cebula stanowi naturalne lekarstwo na wiele różnych chorób. W naszym kraju uprawa cebuli zaczęła być popularna od początku XIV wieku. Dzisiaj najczęściej możemy zetknąć się z cebulą żółtą i białą, ale warto też wspomnieć o cebuli brązowej i czerwonej.

Właściwości zdrowotne cebuli

Medycyna ludowa od wieków podkreślała leczniczą moc cebuli, wierząc, że warzywo to może być stosowane do zwalczania wielu różnych dolegliwości. Nic więc dziwnego, że to właśnie cebula była cudownym lekiem na wszystko – przy jej pomocy leczono choroby górnych dróg oddechowych, kamicę nerkową, schorzenia jelit i żołądka. Stosowano ją także przy owrzodzeniach i stanach zapalnych skóry. Nie sposób wymienić wszystkich chorób, w leczeniu których może być wykorzystywana cebula. Poza tym można ją stosować profilaktycznie – cebula zwiększa odporność organizmu, zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi i zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego.

Fresh bulbs of onion on a white background
Fot. Depositphotos

Związki znajdujące się w cebuli

Cebula jest cennym źródłem wielu witamin oraz pierwiastków. Znajdziemy w niej przede wszystkim: witaminę A, B1, C, E, K oraz witaminę PP. Ponadto zawiera w swoim składzie minerały: wapń, potas, żelazo, magnez, sód, cynk, fluor, miedź oraz kobalt. Cebulę warto wprowadzić do menu również z tego względu, że znajduje się w niej kwas foliowy, naturalny błonnik, saponiny, flawonoidy oraz glikozydy. Związki te odznaczają się właściwościami antyseptycznymi i bakteriobójczymi, a część z nich jest dodatkowo naturalnymi przeciwutleniaczami.

Działanie cebuli

Chociaż cebula na ogół kojarzy się nam z lekiem na przeziębienia, to trzeba wiedzieć, że warzywo to ma znacznie szersze działanie. Przede wszystkim cebula usuwa nadmiar wody z organizmu i zwiększa naszą odporność na choroby. Cebula pobudza apetyt (już niewielka jej ilość przyspiesza wydzielanie soków trawiennych), zmniejsza poziom cukru we krwi (dlatego polecana jest osobom chorującym na cukrzycę), hamuje procesy gnilne w jelitach oraz skutecznie niszczy pasożyty (między innymi owsiki).

Kto może spożywać cebulę?

Po cebulę może sięgnąć praktycznie każdy, bez względu na wiek czy płeć. Warzywo to ma doskonały wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale także na urodę. Systematyczne spożywanie cebuli znakomicie chroni organizm przed infekcjami oraz bakteriami, co szczególnie ważne jest w okresie jesienno-zimowym, ale oczywiście nie tylko. Warto dodać, że nawet obieranie cebuli może być dla nas korzystne. W trakcie przygotowywania tego warzywa ulatniają się olejki eteryczne oraz związki siarki. Substancje te powodują wprawdzie, że płaczemy, ale jednocześnie skutecznie wzmacniają cały układ oddechowy.

Poprzedni

Przepis na bułki Dukana

Co daje bieganie?

Następny

Dodaj komentarz