Strona główna Zdrowie Właściwości zdrowotne jabłek

Właściwości zdrowotne jabłek

1643
0
PODZIEL SIĘ

Jabłka dominują w naszej kuchni od lat, a z każdym rokiem dzięki eksperymentom ogrodniczym pojawiają się nowe gatunki, o ciekawym smaku, kształcie czy aromacie. Dziś znanych jest już około 10 tysięcy odmian tych owoców, a wciąż jeszcze nie wiadomo, czy to koniec poszukiwań. W naszym kraju owoce te znajdują idealne warunki i rosną oraz dojrzewają od wczesnego lata po zimowe przymrozki. Do najwcześniejszych zaliczają się delikatne papierówki, zimę witają kwaśne renety o grubej skórce, doskonałe na szarlotki i przeciery. Miłośnicy jabłek mogą w nich wybierać przez cały rok nie tylko delektując się smakiem, ale korzystając z ich niezwykłych walorów zdrowotnych.

Na jabłkach przeprowadzono wiele badań i eksperymentów, dzięki którym udowodniono, że zjedzenie systematycznie jednego dużego owocu dziennie w znaczącym stopniu wpływa na poprawę wielu procesów życiowych i stan wielu organów. Jakie więc dobrodziejstwa kryją się w tych fantastycznych owocach?

Eliksir witaminy C

Jabłka zawierają mnóstwo witaminy C, która posiada działanie wzmacniające odporność, jest antyutleniaczem wpływającym na proces usuwania wolnych rodników, wpływa na wzrost tkanek, zmniejsza toksyczność pierwiastków, uczestniczy w syntezie białek i tłuszczów, przekształcaniu tryptofanu do serotoniny, chroni przed skutkami stresu, przyspiesza gojenie ran i wiele innych. Najwięcej witaminy C mają małe owoce kwaśnych odmian, rosnące na słońcu, gromadząc ją tuż pod skórką. Długie gotowanie i pieczenie niszczy witaminę.

Paradoksalnie kwas jabłkowy odkwasza organizm

Jabłka mają właściwości odkwaszające, ponieważ zawierają duże ilości zasadowych soli, w tym potasu i żelaza. To ostatnie zapobiega anemii, a potas pozytywnie wpływa na pracę mięśni.

Jabłka działają moczopędnie

Jabłka mają działanie moczopędne. Dzięki tej właściwości są wskazane dla osób z tendencjami do obrzęków, wysokim ciśnieniem krwi, a także odchudzających się.

Jabłka regulują pracę układu trawiennego i jelit

Jabłka pozytywnie oddziałują na pracę układu pokarmowego. W postaci gotowanych przecierów leczą niestrawność i biegunkę u dzieci. Są też dobrym wspomaganiem w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Surowe jabłka dzięki zawartości błonnika likwidują zaparcia.

Jabłko uchroni cię przed chorobą!

Napar z jabłkowych skórek wykazuje działanie odkażające i przeciwzapalne, więc świetnie sprawdza się w leczeniu stanów zapalnych gardła. Leczenie infekcji przyspiesza też wypijanie napoju z octu jabłkowego i miodu z wodą.

Jabłko dobre na serce!

Jabłka w postaci surowej dzięki zawartości przeciwutleniacza kwercetyny działają wzmacniająco na serce, układ nerwowy i wątrobę, pomagają też w przyswajaniu wapnia, dzięki czemu poprawiają stan zębów, paznokci i włosów. Zapobiegają też próchnicy i chronią przed rakiem.

Właściwości oczyszczające z toksyn

Jabłka świetnie sprawdzają się w dietach oczyszczających i odchudzaniu, są niskokaloryczne i zarazem sycące. Z uwagi na dodatek cukrów dziennie można ich spożywać około 300 g.

 

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.