Strona główna Jedzenie Wolnowar, szybkowar i parowar – czym się od siebie różnią?

Wolnowar, szybkowar i parowar – czym się od siebie różnią?

892
0
PODZIEL SIĘ
Wolnowar, szybkowar i parowar – czym się od siebie różnią?
Oceń wpis

Szukasz urządzeń do kuchni, z którymi codzienne gotowanie stanie się o wiele łatwiejsze i dzięki którym Ty będziesz miał więcej czasu dla siebie? W takim razie koniecznie poznaj wolnowary, szybkowary oraz parowary. Do czego służą i czym różnią się od siebie te sprzęty AGD? Sprawdź koniecznie!

Różnice między parowarem, szybkowarem i wolnowarem

Każde z tych urządzeń sprawia, że potrawy praktycznie przygotowują się same. Różni je jednak sposób ich przyrządzania. Parowary występują zarówno w formie elektrycznej, jak i można je kupić w formie zwykłych garnków na płytę grzewczą. Składa się zazwyczaj z kilku elementów, w tym z pojemnika na wodę i dodatkowych pojemników z dziurkowanym dnem. Szybkowar z kolei jest urządzeniem lub garnkiem ciśnieniowym o solidnej i bardzo szczelnej konstrukcji, a wolnowar to sprzęt łączący w sobie płytą grzewczą oraz wyciąganą miskę na potrawy. Jeśli zastanawiasz się, czy wybrać wolnowar, czy szybkowar, albo też czy parowar znajdzie zastosowanie w Twoim mieszkaniu, konieczne sprawdź, jak działają te sprzęty AGD.

Jak działają te urządzenia?

  • parowar – jak sama nazwa wskazuje, za pomocą tego urządzenia będziesz w stanie przyrządzić posiłki gotowane na parze. Taki sposób obróbki cieplnej jest bardzo zdrowy i polecany przez specjalistów. Podczas gotowania nie będzie Ci potrzebny bowiem tłuszcz, a wszystkie produkty zachowają wszystkie witaminy oraz składniki odżywcze. Parowar posiada zawsze zbiornik na wodę, z którego po podgrzaniu wydobywa się para wodna i ogrzewa znajdujące się w pojemnikach powyżej jedzenie – z powodzeniem możesz przyrządzić tak warzywa, mięso, ryby czy kasze,
  • wolnowar – to urządzenie używane jest przede wszystkim do wydobycia niepowtarzalnego aromatu z każdej potrawy. Teraz będziesz w stanie samodzielnie przyrządzić dania, które do tej pory miałeś okazję jeść jedynie w restauracjach. Długo gotowane mięso, perfekcyjnie przygotowane gulasze, wszelkiego rodzaju zupy, a nawet świąteczny bigos czy gołąbki – to wszystko zrobisz w domu, nie poświęcając na to czasu. Wolnowar wystarczy bowiem ustawić na pożądany program i na tym kończy się Twój udział. Działa w niskiej temperaturze przez ok. 8-10 h, a po tym czasie sam się wyłącza – nie ma ryzyka przypalenia potraw,
  • szybkowar – to kompletne przeciwieństwo wolnowaru. Dzięki niemu będziesz w stanie błyskawicznie przygotować potrawy dla niezapowiedzianych gości czy też ugotować obiad zaraz po pracy. Ten szczelny garnek działa pod wysokim ciśnieniem, co znacząco przyspiesza gotowanie jedzenia.

Które urządzenie wybrać?

Dla tych, którym zależy przede wszystkim na zdrowym, a jednocześnie smacznym jedzeniu idealnym wyborem będzie oczywiście parowar. Zabiegane i zapracowane osoby, które nie mają czasu na wielogodzinne gotowanie z pewnością docenią funkcjonalność szybkowaru, zaś wolnowar to świetny sprzęt do kuchni każdego smakosza, który chce z każdej potrawy wydobyć to, co najlepsze. Każde z tych urządzeń ma liczne zalety i tak naprawdę warto mieć je wszystkie. Jeśli nie pozwala Ci na to brak miejsca w kuchni, zaopatrz się w to, z którego będziesz najczęściej korzystał.

PODZIEL SIĘ