Wpływ odchudzania na naszą odporność?

Tagi

Odchudzając się często nie myślimy o tym, jak utrata wagi wpłynie na nasz organizm od wewnątrz. Zrzucenie zbędnych kilogramów może przyczynić się do lepszego wyglądu, samopoczucia ,większej pewności siebie i większej chęci do aktywności. Jednak istnieje wiele ważniejszych zalet unormowania naszej wagi. Na pozbyciu się nadmiaru kilogramów najbardziej korzysta nasze wnętrze. Wszystkie nasze organy i układy organizmu: układ krwionośny, oddechowy, pokarmowy, odpornościowy oraz hormonalny. Odchudzanie jest obok zmiany diety i zwiększenia aktywności fizycznej jednym z najlepszych i najskuteczniejszych sposobów na zmniejszenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Stosowanie odpowiednio dobranej diety może przyczynić się też do zmniejszenia się problemów z nadciśnieniem i całym układem krwionośnym. Efektywne odchudzanie zmniejsza też ryzyko pojawienia się zawału serca czy miażdżycy. Nie należy również zapominać o tym, że gdy schudniemy, zaczynamy czuć się lepiej i mamy więcej energii do życia.

Odchudzanie może osłabiać organizm

Jednak mimo wielu pozytywów płynących z odchudzania , może mieć ono również negatywny wpływ na nasz organizm. Często w wyniku stosowania źle dobranej diety, nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej ilości substancji odżywczych, minerałów i witamin. Które są przecież naturalnymi antyoksydantami. A ich rola jest nie mała. Witaminy zwalczają wolne rodniki w naszym organizmie i zwiększają naszą odporność oraz przyczyniają się do szybszego gojenia się ran. Brak potrzebnych witamin może przyczynić się do anemii. Wypadania włosów oraz ogólnego osłabienia odporności naszego organizmu na bakterie i wirusy. Na przykład zbyt duża ilość wapnia i niedobór żelaza przyczynia się do spadku ilości białych krwinek. A więc naszej odporności, w konsekwencji czego zaczynamy częściej chorować lub czujemy się chronicznie naziębieni.

Wycieńczony organizm

Inną wadą zbyt radykalnego odchudzania jest dostarczenie zbyt małej ilości wartości odżywczych w postaci kilokalorii, co również może przyczynić się do osłabienia organizmu, a w skrajnych przypadkach może prowadzić nawet do omdleń i wycieńczenia organizmu. Diety cud takie jak dieta kopenhaska czy dieta Dukana w wielu przypadkach przyczyniają się do wyniszczenia całego naszego organizmu – zbyt dużego zakwaszenia komórek ciała czy też powstania piasku w układzie moczowym i kamieni nerkowych. Tak drakońskie diety zwiększają także ryzyko zawału serca i cukrzycy. Z drugiej zaś strony trzeba pamiętać, że nadwaga i otyłość są również częstą przyczyną chorób serca czy cukrzycy. Trudniej się nam poruszać i mamy gorsze samopoczucie. Otyłość powoduje szereg poważnych problemów ze zdrowiem: zwyrodnienia kręgosłupa, stawów, choroby nowotworowe, choroby naczyń wieńcowych, nadciśnienie, potliwość, duszności, refluks, hemoroidy itp. Warto więc się odchudzać, jednak zawsze należy robić to z głową! Najlepiej udać się w tym celu do dietetyka, który dobierze nam odpowiednią dla nas dietę i zestaw ćwiczeń.

Poprzedni

Jak spalić tłuszcz podskórny?

Sposoby na płaski brzuch w tydzień

Następny

Dodaj komentarz