Zasady diety niskobiałkowej

, 26 maja 2014 Tagi ,

Dieta niskobiałkowa (zwana inaczej ubogobiałkową) nie jest raczej stosowana w kuracjach odchudzających. Jest to dieta lecznicza, polegająca na ograniczeniu ilości białka w dostarczanych pokarmach, przy zachowaniu standardowych ilości pozostałych składników odżywczych i mineralnych.

Zastosowanie diety niskobiałkowej

Dietę niskobiałkową stosuje się u osób cierpiących na niewydolności nerek i wątroby. Ma ona za zadanie zapobiegać nadmiernemu powstawaniu toksycznych produktów przemiany białkowej, chronić niewydolne narządy (nerki lub wątrobę), dostarczać optymalną ilość energii i składników odżywczych, z pominięciem wysokobiałkowych produktów zabronionych, regulować ilość płynów i elektrolitów (fosforu, sodu, potasu, wapnia, żelaza).

Właściwości diety niskobiałkowej

Ustala się ją indywidualnie, biorąc pod uwagę dolegliwości oraz zapotrzebowanie energetyczne pacjenta. Białko w diecie niskobiałkowej, powinno stanowić 6% dostarczanej organizmowi energii, czyli około 40-50 gram na dobę. Ogranicza spożycie niepełnowartościowego białka roślinnego (ma ono stanowić zaledwie ¼ porcji dobowej białka). Zakłada wprowadzenie do jadłospisu tłuszczy roślinnych i rybnych. Zawiera duże ilości węglowodanów, pochodzących z produktów zbożowych. Wymaga suplementacji wapnia, żelaza, witamin rozpuszczalnych w wodzie (witaminy z grupy B oraz witamina C) oraz aktywnej formy witaminy D3. Zawiera ograniczone ilości płynów, w tym zup. Ogranicza ilość przyswajanego potasu. Wyklucza produkty o dużej zawartości soli (w zależności od choroby, może zaistnieć konieczność całkowitej eliminacji soli). Uwzględnia niesolone potrawy gotowane, duszone, pieczone, a także przyrządzane bez dodatku tłuszczu.

Lista produktów zalecanych i niedozwolonych

Produkty zalecane:

fresh lovage

Produkty dozwolone w niewielkich ilościach:

  • chude mięso: cielęcina, młoda wołowina, królik, kurczak, indyk
  • chude ryby: dorsz, pstrąg, karmazyn, lin, okoń, flądra, morszczuk, mintaj, płastuga, makrela
  • kasza, ryż
  • warzywa: pomidor bez skórki, marchew, dynia, buraki, kabaczek, szparagi, pietruszka, seler, szpinak, sałata zielona, cykoria, rabarbar, fasolka szparagowa, groszek zielony, kalafior, brokuły oraz koktajle warzywne
  • owoce: jagody, cytrusy, jabłka, morele, brzoskwinie, winogrona bez pestek, wiśnie, melon, kiwi, śliwki oraz koktajle owocowe i kompoty
  • przyprawy: ocet winny, sól, pieprz ziołowy, Vegeta, jarzynka
  • zupy
  • nabiał: mleko, kefir, jogurt, ser twarogowy, serek homogenizowany, śmietana.

Produkty zalecane:

  • pieczywo niskobiałkowe, niskosodowe, w razie konieczności zastosowania większych ograniczeń białka w diecie, mąkę pszenną zastąpić można mąką ziemniaczaną,
  • tłuszcze: masło, olej sojowy, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej kukurydziany, oliwa z oliwek, margaryny miękkie,
  • przyprawy: sok z cytryny, kwasek cytrynowy, cukier, świeże lub suszone zioła: pietruszka, zielony koperek, majeranek, rzeżucha, kminek, melisa, papryka słodka, estragon, bazylia, lubczyk, tymianek, wanilia, cynamon
  • ziemniaki, w razie konieczności zastosowania większych ograniczeń potasu w diecie, ziemniaki gotujemy dwukrotnie, by wypłukać potas,
  • makarony z mąki niskobiałkowej,
  • przekąski: kisiele z dozwolonych owoców, galaretki, ciastka ze skrobi pszennej i ziemniaczanej,
  • dżem, miód,
  • sosy: z dodatkiem żółtka, masła, zagęszczane skrobią pszenną lub ziemniaczaną.

Produkty niedozwolone:

  • tradycyjne pieczywo z dużą zawartością soli,
  • przetworzone produkty mięsne: wędliny, konserwy,
  • ryby wędzone,
  • nabiał: sery żółte, topione, pleśniowe, słone (np. feta), dojrzewające,
  • zupy w proszku oraz przygotowywane na wywarach mięsnych,
  • jaja na twardo,
  • mięso i ryby w dużych ilościach,
  • tłuste mięsa (wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki) i ryby (węgorz, łosoś, sum),
  • tłuszcze: smalec, margaryny twarde,
  • warzywa: suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, czosnek, cebula, brukiew, rzepa, kalarepa,
  • ziemniaki smażone,
  • owoce niedojrzałe, suszone, marynowane, gruszki, daktyle, czereśnie,
  • kiszonki, warzywa konserwowane w occie, solone,
  • potrawy smażone, wędzone,
  • sosy ostre, zasmażane,
  • przyprawy: ocet, pieprz, musztarda, papryka ostra, chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy,
  • tłuste, słodkie kremy,
  • płynna czekolada, kakao, alkohol, kawa naturalna.
Poprzedni

Jaki jest prawidłowy poziom testosteronu?

Zasady diety alleluja

Następny

Dodaj komentarz