By skutecznie walczyć z zakażeniami grzybiczymi, niezbędne jest stosowanie zaleconych przez lekarza preparatów farmakologicznych oraz probiotyków, mających na celu przywrócenie równowagi flory naszego przewodu pokarmowego.
Kluczowym elementem terapii przeciwgrzybiczej jest także zmiana nawyków żywieniowych oraz stosowanie odpowiedniej diety.
Czym jest dieta przeciwgrzybicza
Dieta przeciwgrzybicza jest leczniczą dietą etapową, stosowaną wśród osób chorych na kandydozę (cierpiących na zakażenia drożdżakowe). Jej głównym celem jest wspomaganie przeciwgrzybiczej terapii farmakologicznej oraz zapobieganie nawrotom drożdżaka. Dieta przeciwgrzybicza polega przede wszystkim na eliminacji cukrów prostych i dwucukrów i zastąpieniu ich warzywami i produktami o dużej zawartości białka. Ograniczenie węglowodanów i regularne spożywanie wyżej wspomnianych pokarmów, wspomaga leczenie zakażeń grzybiczych oraz zapobiega ich powstawaniu. Warto jednak zaznaczyć, że dieta przeciwgrzybicza odpowiada także potrzebom zdrowego organizmu, stanowiąc jeden z możliwych optymalnych modeli zdrowego odżywiania. Ze względu na redukcję cukrów prostych, dieta przeciwgrzybicza może być stosowana w profilaktyce chorób dietozależnych, takich jak: otyłość, cukrzyca, choroby układu sercowo-naczyniowego, próchnica, etc.
Zasady diety przeciwgrzybiczej
- Dostarcza organizmowi, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, składników odżywczych, przy jednoczesnym ograniczeniu ilości energii, koniecznej do ich trawienia.
- Dostosowuje się ją do indywidualnych potrzeb pacjenta.
- Jest dietą etapową – to znaczy zmienia się w czasie, polega na długotrwałych zmianach odżywiania. W pierwszym okresie leczenie, wymaga bardzo rygorystycznego podejścia i ograniczenia dużej ilości produktów, z czasem pozwala jednak na powrót do niektórych, wcześniej zabronionych, pokarmów. Stosowanie się do zasad diety przeciwgrzybiczej po wyleczeniu, pozwala na wzmocnienie systemu odpornościowego i zapobiega nawrotom choroby.
- Ogranicza spożycie cukrów prostych (glukozy i fruktozy) oraz dwucukrów (sacharozy).
- Opiera się na spożywaniu optymalnych dawek węglowodanów złożonych, białka, substancji balastowych (np. błonnika) oraz tłuszczy.
- Zaleca spożywanie dużej ilości wody niegazowanej – minimum 2l dziennie.
- Ze względu na znajdujące się w nich syntetyczne środki słodzące, wyklucza produkty dla diabetyków.
- Eliminuje produkty wysoko przetworzone, napoje, soki w kartonach i butelkach.
- Ogranicza spożycie produktów z białej mąki.
- Stosowana samodzielnie, bez wsparcia preparatami farmakologicznymi, nie jest w stanie wyleczyć zakażeń grzybiczych
Dieta przeciwgrzybicza – produkty zabronione i dozwolone
Produkty niedozwolone:
- cukier we wszystkich postaciach, także miód i produkty przeznaczone dla diabetyków
- produkty z białej mąki, także pieczywo z mąki mieszanej oraz zupy w proszku
- drożdże
- ryż biały
- alkohole: piwo, wino
- owoce: słodkie – banany, winogrona, pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, morele, śliwki, gruszki, dotyczy to także owoców suszonych, mrożonych oraz wszelkich przetworów owocowych
- napoje: napoje gazowane słodzone cukrem, kompoty, soki w kartonach i butelkach
- nabiał: sery pleśniowe
- przyprawy: wieloskładnikowe (mieszanki, takie jak Vegeta), kostki rosołowe, ketchup, majonez, ocet, sos sojowy i inne produkty fermentowane
- dania gotowe, wysoko przetworzone, konserwy
Produkty dozwolone:
- pieczywo: żytnie, orkiszowe, ryżowe, koniecznie na zakwasie
- ryż ciemny, niełuskany
- kasze: wszystkie, prócz pszennych
- płatki owsiane, kukurydziane
- mięso i ryby: wszystkie z wyjątkiem wieprzowiny
- jaja
- warzywa: w szczególności warzywa bogate w białko: ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, brokuły, kalafior, kapusta, fasola, bób, soja, soczewica
- owoce: kwaśne – jabłka, grejpfruty, kiwi
- oliwa z oliwek tłoczona na zimno
- pestki dyni i słonecznika, siemię lniane
- napoje: woda niegazowana, słaba herbata (czarna lub ziołowa), – naturalne soki warzywne lub owocowe (z dozwolonych owoców)
- nabiał: mleko, jogurty naturalne, sery białe, sery żółte