Zasady diety tłuszczowej

, , Tagi , ,

Treści głoszone przez lekarzy i żywieniowców nauczyły nas sądzić, że tłuszcz jest głównym winowajcą naszych problemów z utrzymaniem prawidłowej wagi ciała. Po części jest to prawda, gdyż dieta bogata w tłuszcze (szczególnie zwierzęce) w znacznym stopniu pogarsza funkcjonowanie naszego organizmu i sprawia, że odkłada on więcej tkanki tłuszczowej.

Proces tycia i jego przyczyny

Niemniej jednak trzeba brać pod uwagę, że to nie sam tłuszcz sprawia, że przybieramy na wadze a jego nieodpowiednie łączenie z węglowodanami. Sprawę tego niekorzystnego skomponowania rozwiązuje dieta tłuszczowa, ale o tym za chwilę. W tym momencie skupmy się na tym, jak przebiega proces tycia i co go wywołuje. Żeby to wytłumaczyć, trzeba zdawać sobie sprawę z faktu, że zarówno tłuszcz jak i węglowodany mają dużą wartość kaloryczną i jeżeli dostarczamy do organizmu duże ilości zarówno jednego jak i drugiego składnika, to któryś z nich nie zdoła zostać spalony. Ilość energii, jaką dostarczymy do organizmu będzie wyższa niż ta, której potrzebujemy. Zbędny balast zostanie odłożony w postaci tkanki tłuszczowej. Jak więc tego uniknąć? Tutaj właśnie wkracza w nasze życie dieta tłuszczowa i jej zbawienny wpływ na utrzymanie prawidłowej wagi.

Na czym polega dieta tłuszczowa?

Dieta ta polega na ograniczeniu ilości węglowodanów, jaką dostarczamy z pożywieniem i jednocześnie zwiększeniu podaży tłuszczów. Niekiedy można ją też spotkać pod nazwą diety Atkinsa, od nazwiska człowieka, który był prekursorem jej stosowania. Pierwszy raz ujrzała światło dzienne w 1970 roku, kiedy to doktor Robert Atkins oznajmił światu, że spalanie tkanki tłuszczowej możliwe jest właśnie dzięki spożywaniu większej ilości tłuszczów. Założenie to uczyniło z diety dosyć kontrowersyjny sposób odżywiania, gdyż wielu ludzi nie wierzyło, że jedzenie tłuszczu jest go w stanie spalić, wydawało się to być niedorzecznością.

Węglowodanom dziękujemy

Dieta przede wszystkim polega na ograniczeniu węglowodanów więc stosujący ją powinni wyeliminować z diety cukry proste takie jak: słodycze, lody, cukier a także pieczywo z białej mąki i wszelakie produkty mączne. Do diety powinny zostać wprowadzone warzywa, ale ograniczyć powinniśmy owoce, gdyż zawierają one duże ilości węglowodanów. W organizmie człowieka spalaniu w pierwszej kolejności ulegają cukry, jeśli więc systematycznie ich dostarczamy, to nie dajemy ciału szansy na spalenie tłuszczów. Jeżeli w diecie braknie cukrowców, to organizm nie będzie miał wyjścia, będzie zmuszony spalać zmagazynowany wcześniej tłuszcz. Dieta tłuszczowa, która trwa 14 dni pozwala nam na zrzucenie nawet 7 kilogramów, czyli możemy osiągnąć spadek masy ciała nawet o 0,5 kg dziennie!

Co jest dozwolone?

W diecie dozwolone są następujące produkty: mięso takie jak: wołowina, kurczak, indyk. Ponadto jajka, owoce morza i tłuszcze roślinne. Szczególnie polecana jest oliwa z oliwek a także warzywa, które maja niską zawartość węglowodanów (szczególnie re zielone). Zabronionymi produktami natomiast są owoce, chude mięso, pieczywo z pszennej mąki, alkohol i warzywa, które maja w sobie dużo skrobi (uwaga na ziemniaki!). Dieta tłuszczowa daje efekty pod warunkiem, że stosowana jest rozsądnie i zgodnie z zasadami. Szczególnie polecana jest dla osób, które cierpią na cukrzycę I lub II typu, gdyż taki sposób żywienia reguluje wydzielanie insuliny i powoduje ustabilizowanie funkcji organizmu.

Poprzedni

Zasady diety refluksowej

Jak poprawić kondycję?

Następny

Dodaj komentarz