Zawartość białka w mleku

, 4 czerwca 2014 Tagi

 Każdy rodzaj mleka zawiera te same grupy składników. Są nimi: woda, białka, tłuszcze, węglowodany, sole mineralne, witaminy i cenne substancje odpornościowe. Ilość poszczególnych składników różni się jednak w każdym z rodzajów mleka. Na przykład ludzkie mleko zawiera 1,2 procenta białka czyli trzy razy mniej niż w mleku krowim. Mleko spożywane bezpośrednio od matki niezależnie od tego czy jest to kobieta, suka czy krowa zawiera cenne składniki odżywcze, gdyż nie ma kontaktu z powietrzem. Natomiast mleko przetworzone, pasteryzowane, homogenizowane nie ma już tej właściwej wartości odżywczej.

Białko w mleku

W mleku krowim jest trzy razy więcej białka niż w mleku ludzkim. Przyjmuje się, że zawartość białka w mleku krowim wynosi około 3,2 grama na 100 mililitrów. Wszystko zależy oczywiście od tego w jaki sposób karmione jest bydło, gdyż poziom białka w mleku krowim zależy od pasz dostarczających energii oraz ilości dostarczanych krowom pasz białkowych. Zgodnie z informacjami podawanymi przez samych hodowców zawartość białka w mleku pozyskiwanym od krów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej wynosi od 3,2 do 3,6 procenta.

Kazeina w mleku

Kazeina jest to białko występujące w mleku. Spełnia ono niezwykle ważne funkcje, gdyż służy do budowy kości, kopyt i rogów cielaka. Jest jej 3 razy więcej niż w mleku ludzkim. Po trafieniu do żołądka niemowlęcia kazeina ścina się tworząc twarde duże grudki trudne do strawienia. Człowiek w przeciwieństwie do cielaków nie jest przystosowany do trawienia kazeiny z krowiego mleka. Kazeina oblepia nasze kosmki jelitowe i znacznie blokuje wchłanianie na przykład cennego i ważnego wapnia. W mleku krowim występuje kilka rodzajów kazeiny, a dokładniej: alfa-s1-kazeina, której w mleku znajduje się 10 gramów, co stanowi aż 30,6 procenta całkowitej zawartości białka, alfa-s2-kazeina, której znajdziemy w mleku 2,6 grama czyli 8 procent całkowitej zawartości białka, beta-kazeina, której w mleku jest 10,1 grama czyli 30,8 procenta całkowitej ilości białka oraz gamma-kazeina, której w krowim mleku znajdziemy tylko 3,3 grama czyli 10,1 procenta całkowitej zawartości białka.

Inne białka w mleku

Mleko zawiera setki typów białek, z których większość występuje w bardzo małych ilościach. Prócz kazeiny w mleku krowim znajdziemy białka serwatki: beta-laktoalbumina, którego w mleku znajduje się 1,2 grama, co stanowi 3,7 procenta całkowitej zawartości białka w mleku, beta-laktoglobulina, którego jest nieco więcej, bo 3,2 grama, co stanowi 9,8 procenta całkowitej zawartości białka w mleku, albumina surowicy krwi, której w krowim mleku znajduje się zaledwie 0,4 grama czyli 1,2 procenta całkowitej zawartości białka w mleku, immunoglobuliny oraz kuleczki tłuszczowe, których podobnie jak albuminy jest w mleku 0,4 grama czyli 1,2 procenta całkowitej zawartości białka.

Poprzedni

Co hamuje apetyt na słodycze?

Tabata – ćwiczenia na brzuch

Następny

Dodaj komentarz