Strona główna Jedzenie Zdrowe grillowanie w ogrodzie. Zobacz jakie to proste!

Zdrowe grillowanie w ogrodzie. Zobacz jakie to proste!

968
0
PODZIEL SIĘ

Wakacje to czas grillowania i… ogromnych dylematów osób marzących o zrzuceniu zbędnych kilogramów. Grille ogrodowe kuszą, panuje jednak opinia, że każda przyrządzona na nich potrawa to gwarancja wzrostu wagi. Czy jednak tak jest faktycznie? Wiele wskazuje na to, że mamy do czynienia z półprawdą. Ważne jest przecież zarówno to, co grillujemy, jak i to, na czym przygotowujemy potrawy. Grille dobrze dobrane mogą więc być rozwiązaniami, które nie tylko nie zaszkodzą naszemu wyglądowi, ale nawet działać będą w służbie odchudzaniu!

 

Jaki grill wybrać?

Najbardziej klasyczne grille ogrodowe dostępne w sprzedaży są tymi, do korzystania z których wymagany jest węgiel. Ich atutem jest przede wszystkim relatywnie niski koszt zakupu, choć już samo przygotowanie potraw bywa kłopotliwe. Grille na węgiel wymagają niemal nieustannego nadzoru. Konieczne jest sprawdzanie tego, jak pracują i upewnianie się, czy potrawy, które są na nich przygotowywane, nie przypalają się. Osoby, które mają pewną wprawę, są w stanie przygotować na takim grillu smaczne i zdrowe dania, początkujący ogrodowy kucharz może mieć z tym jednak problem. Warto też pamiętać, że grille ogrodowe na węgiel wymagają starannego i systematycznego czyszczenia.

Jeśli zatem grillowanie ma być nie tylko smaczne, ale również zdrowe, a my nie przepadamy za zapachem spalonego jedzenia, znacznie lepszym rozwiązaniem mogą okazać się grille gazowe. Już samo przygotowanie jedzenia za ich pośrednictwem jest zdecydowanie łatwiejsze niż ma to miejsce w przypadku grilla na węgiel, a przecież potrawy wcale nie różnią się smakiem. Jedyne, o czym należy pamiętać, to dbanie o to, aby w butli był zawsze gaz, jej napełnienia można jednak dokonać na każdej stacji LPG. Gazowe grille ogrodowe na Twojpasaz.pl można polubić również dlatego, że brak popiołu i niedopalonych węgli sprawia, że łatwiej utrzymać je w czystości.

Oczywiście, grille do ogrodu potrafią być jeszcze mniej skomplikowane. Jeśli więc nie lubimy długotrwałych zabiegów konserwacyjnych i marzy nam się lekkie, wygodne urządzenie, na którym można przyrządzić zdrowe potrawy – sięgnijmy po grille elektryczne. W ich przypadku jedynym ograniczeniem jest konieczność zaopatrzenia się w przedłużacz, z którego można korzystać na zewnątrz. Gdy już go posiadamy, możemy grillować w komfortowych warunkach.

Jakie potrawy przygotowywać?

Zdrowe grillowanie nie jest wcale terminem utopijnym. Jest nie tylko możliwe, ale również cieszy się coraz większą popularnością. Lista dań, które nie tuczą, a jednocześnie znakomicie smakują, jest zresztą coraz dłuższa. Na grillu w ogrodzie można więc przygotowywać owoce, warzywa, ciemne pieczywo oraz chude mięso. Jeśli zrezygnujemy z mocnego opiekania potraw, a piwo, które wydaje się nierozerwalnie związane z grillem zastąpimy wodą mineralną z sokiem z cytryny, możemy mieć pewność, że rodzinna impreza przy grillu w ogrodzie nie dostarczy nam wyrzutów sumienia. Ciekawych przepisów warto szukać choćby w Internecie, tam też można szybko dopasować je do stopnia naszych własnych umiejętności kulinarnych.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.