Zima nie rozpieszcza miłośników świeżych warzyw i owoców. Próżno na półkach sklepów szukać smacznych i pachnących pomidorów czy ogórków. Gdzie i jakie produkty kupować, aby w sezonie jesienno-zimowym jeść smacznie i zdrowo?
Zimowy jadłospis może być tak samo urozmaicony, co jesienny i letni. Trzeba jednak wykazać się odrobiną kreatywności i sięgnąć po produkty takie, jak mrożonki, kiszonki, warzywa korzeniowe i bulwiaste (marchew, burak, ziemniaki) czy krzyżowe (brokuł, kalafior, kapusta).

Gdzie kupować?
Zakupy możesz z powodzeniem robić zarówno w eko-sklepach, u zaufanych sprzedawców na rynkach i targach, co w supermarketach takich, jak Tesco, Piotr i Paweł czy Frisco. Opinie konsumentów na temat zakupów spożywczych w sieci są bardzo dobre, a komentarze internautów nierzadko wskazują, że w e-sklepach nieraz można kupić lepszej jakości warzywa i owoce, niż w sklepach stacjonarnych.
E-supermarkety doczekały się nawet kilku testów konsumenckich przeprowadzonych przez blogerów. Zrobili oni zakupy w kilku sklepach (Piotr i Paweł, E.Leclerc, Frisco), opinie na temat doświadczeń opisali dokładnie na swoich stronach i przystępnie podsumowali. Wybierając dostawcę odpowiadającego twoim potrzebom, możesz też sprawdzić ranking najlepszych supermarketów internetowych. W 2016 roku tytuł ten zdobył sklep Frisco, opinie o marketach Piotr i Paweł oraz Auchan także były bardzo dobre.
Na co mamy sezon zimą?
Późną jesienią i zimą zaczyna się sezon na cytrusy. To właśnie w tym czasie owoce te są najtańsze i najsmaczniejsze. Pomarańcze, mandarynki, cytryny, grejpfruty i limonki to doskonałe źródła witaminy C. Pomogą ci zwalczyć zimową chandrę, poprawią stan cery i wzmocnią odporność.
Innym doskonałym zimowym źródłem witamin są buraki. To dobre źródło potasu, witamin z grupy B i przeciwutleniaczy. Szczególnie zimą ich spożywanie jest bardzo wskazane, gdyż działają krwiotwórczo, wzmacniają odporność i działają odksztuśnie. Jedząc marchew poprawisz stan swojej cery, a odpowiedni poziom wapnia, magnezu, potasu, żelaza oraz kwasu foliowego zapewnisz sobie, jedząc kapustę. Nie zapominaj o polskich jabłkach, które są pyszne i soczyste nawet zimą.
Mrożonki i kiszonki – twoi sprzymierzeńcy
Nie masz pomysłu na szybkie i zdrowe danie? Jedz mrożonki! Warzywa i owoce mrożone mają niemal tyle samo witamin i mikroelementów, co świeżo zebrane. Pamiętaj jednak, aby nie rozgotowywać ich – w ten sposób unikniesz dalszej utraty cennych witamin. Mrożonki są też doskonałym dodatkiem do zup i dań typu leczo czy warzywnych gulaszy. W czasie zimowych miesięcy warto też sięgać po kiszonki. Zawarte w sfermentowanych warzywach dobre bakterie doskonale wpływają na odporność organizmu. Podobnie działają probiotyki zawarte w naturalnych, sfermentowanych produktach mlecznych – na przykład w kefirach.
Te bagietki w torbie na pewno są fit😆