Fitoestrogeny W Żywności

Fitoestrogeny w żywności to temat godny zainteresowania głównie dla płci żeńskiej. W swym działaniu fitoestrogeny podobne są do estrogenów wytwarzanych naturalnie w ciele kobiety. Naukowcy dowiedli, że przyjmowanie estrogenów pochodzenia roślinnego wywołuje w organizmie podobne procesy, jakie w organizmie ludzkim zachodzą podczas uwolnienia do krwi estrogenów pochodzenia ludzkiego.

Podstawowe Zasady Zdrowego Odżywiania

Każdy z nas stara się odżywiać możliwie zdrowo. Jednak nie każdy posiada podstawową wiedzę na temat zasad zdrowego odżywiania. W celu wyeliminowania prawdopodobieństwa wystąpienia szeregu schorzeń związanych z nieprawidłowym żywieniem należy podporządkować się kilku prostym zasadom, które nie tylko pomogą nam polepszyć nasze samopoczucie i kondycję, ale również wprowadzą równowagę hormonalną, wspomogą procesy metaboliczne i pozwolą uniknąć borykania się w przyszłości z chorobami układu pokarmowego, krwionośnego czy hormonalnego.

Olej lniany i jego właściwości

Olej lniany – z łacińskiego Oleum Lini to olej produkowany poprzez tłoczenie nasion lnu na zimno. Z procesu tłoczenia otrzymuje się żółty olej o intensywnym i cierpkim zapachu, zaś w smaku wyczuwa się specyficzną goryczkę. Olej lniany należy spożywać wyłącznie na zimno (bez obróbki termicznej), przechowywać w ciemnym szkle.