Strona główna Zdrowie Zdrowotne właściwości witaminy E

Zdrowotne właściwości witaminy E

2500
2
PODZIEL SIĘ
Zdrowotne właściwości witaminy E
5 (100%) 1 vote

Zbawienne właściwości witaminy E, nazywanej potocznie „eliksirem młodości” wciąż jeszcze nie zostały dokładnie poznane. Posiadając wiedzę odnośnie aktualnie wiadomych zalet tego związku rodzi się ciekawość co jeszcze niosą ze sobą odpowiednie proporcje tej witaminy.

Właściwości witaminy E

Jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne witaminy E to okazuje się ona związkiem niezastąpionym w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu człowieka.

Pierwszą i przez wielu uznawana za największą zaletę witaminy E jest jej zdolność do usuwania z organizmu człowieka szkodliwych rodników. Związek ten zobojętnia szkodliwe substancje i doprowadzenia do usunięcia ich z organizmu człowieka poprzez mocz. Dzięki temu każdy z nas nieświadomie jest w stanie uniknąć przykrych infekcji, czy przewlekłych chorób. Dzięki tej niezwykle cennej właściwości witamina E zaliczana jest do witamin, które zapobiegają powstawaniu zmian nowotworowych.

Witamina E znacznie obniża ryzyko związane z występowaniem chorób serca, czy układu krążenia. Dzieje się tak dzięki produkowaniu przez nią tak zwanych substancji o działaniu przeciwzakrzepowym, co korzystnie oddziałuje na proces krążenia krwi i eliminuje uciążliwe i bolesne nocne skurcze.

Niedobór witaminy E

Żadna normalnie odżywiająca się osobo nie powinna obawiać się problemów związanych z niedoborem tej witaminy w organizmie. Tego rodzaju ryzyko występuje w przypadku stosowania tak zwanych drakońskich diet, które ubogie są w witaminy i składniki odżywcze. Niedobór witaminy E, podobnie jak niedobór innych składników niesie ze sobą negatywne konsekwencje takie jak brak koncentracji, nadmierne rozdrażnienie, szybsze starzenie, czy nawet pogorszenie wzroku i niedokrwistość. Nie należy bagatelizować roli witaminy E w codziennej diecie i warto postawić na zdrowy i bogaty w składniki odżywcze tryb życia.

Witamina E w kosmetyce

Współcześnie witamina E jest jedną z najczęściej stosowanych substancji przy procesie tworzenia najrozmaitszych receptur kosmetyków, głównie dzięki temu, iż ma ona szereg właściwości, które przyczyniają się do opóźniania procesów starzenia. Bogate są w nią więc produkty przystosowane do pielęgnacji różnych partii ciała – włosów, skóry i paznokci. Jej zawartość dodatkowo ochrania znajdujące się w produktach składniki przed rozkładem. Nie bez powodu więc związek ten nazywany jest eliksirem młodości.

Źródła witaminy E

Nie istnieje potrzeba tak zwanego faszerowania się tabletkami, aby uzupełnić nasz organizm o braki witaminy E. Wystarczy prawidłowy sposób odżywiania się, żeby zachować w swoim organizmie odpowiednie proporcje tego cennego składnika. Do naturalnych jego źródeł należą przede wszystkim oleje, zarówno te roślinne, jak i te wyprodukowane na bazie oliwek. Co więcej świeże warzywa takie jak pomidory, brokuły, czy szpinak oraz wszelkie gatunki ryb. Zawartość tych produktów w naszym codziennym menu pozwolą nam cieszyć się zdrowiem.

2 KOMENTARZE

  1. No ja właśnie poleciałam w dietę drakońską I poleciały też moje włosy i paznokcie, a w zamian za to pojawiły sie zmarszczki pod oczami. Dopiero po wizycie u dietetyka dowiedziałam się, że tłuszcze, a zwłaszcza te dobre oleje roślinne są niezwykle ważne dla zdrowia całego organizmu, między innymi dlatego, że są źródłem witaminy E. Teraz staram się dwa razy w tygodniu jeść ryby, codziennie pastę z chudego serka wiejskiego z piątnicy z olejem lnianym golden drop i dużo pestek dyni i słonecznika. Niestety orzechy sa za ciężkie chyba dla mojej wątroby. Spotkał się ktos z takim problemem? Kuje mnie w prawym boku przez trzy dni po ich zjedzeniu…

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.