Ziemniaki z grilla

, 2 czerwca 2014 Tagi

Grillować można wszystkie odmiany białych ziemniaków. Mogą być przygotowane w całości, pokrojone, bez skórki lub nieobrane. Ziemniaki z grilla to bardzo dobry dodatek do mięs oraz sałatek. Stanowią doskonałe uzupełnienie innych dań lub mogą stanowić danie główne. Świetnie smakują przygotowane z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Przygotowane bez użycia dużej ilości tłuszczu są mało kaloryczne.

  • Ziemniaki z grilla

Prosty przepis przywołujący na myśl smak ziemniaków z ogniska.
Składniki:
1/2 kilograma niedużych ziemniaczków,
12-14 plastrów boczku,
tymianek, rozmaryn i koperek,
sól i pieprz
Do przygotowania tego dania może również wykorzystać większe ziemniaki, które kroimy w mniejsze kawałki, chociaż najsmaczniejsze są młode, nieduże ziemniaczki. Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika. Mieszamy sól, pieprz, tymianek i rozmaryn. Każdy ziemniaczek dokładnie obtaczamy w tak przygotowanej mieszance. Obtoczony w przyprawach ziemniak owijamy plasterkiem boczku. Owijamy szczelnie folią aluminiową. Przygotowane w ten sposób ziemniaki grillujemy lub pieczemy przez pół godziny, sprawdzając co jakiś czas czy nie są już gotowe, ponieważ czas pieczenia zależy od wielkości i odmiany ziemniaków. Po upływie pół godziny wyjmujemy ziemniaki z folii i posypujemy je świeżym, posiekanym koperkiem. Podajemy je jako dodatek do różnych dań, także z jogurtowymi sosami.

  • Faszerowane ziemniaki

Prosty przepis na ciekawe ziemniaki z grilla.
Składniki:
4 młode, dosyć duże ziemniaki,
1 duża cebula,
1-2 ząbki czosnku,
4 nieduże pieczarki,
świeży koperek i rozmaryn,
olej, sól, pieprz, masło
Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy co około jeden centymetr, ale nie do końca, tak żeby się nie rozpadły. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez kilka minut. Drobno posiekany czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną cebulę oraz grzyby. Tak przygotowany farsz doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki ostrożnie wyjmujemy z wody, studzimy. Przy pomocy noża delikatnie rozchylamy nacięcia i władamy w nie farsz z cebuli i grzybów. Przygotowane w ten sposób ziemniaki układamy na folii aluminiowej, posypujemy koperkiem i rozmarynem, dokładamy kawałek masła i dokładnie zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu przez około 15 minut.

 

  • Młode ziemniaczki z grilla

Bardzo szybki, tani i prosty sposób przygotowania ziemniaków.
Składniki:
1 i 1/2 młodych ziemniaków podobnej wielkości,
2 łyżki oliwy,
po pół łyżeczki oregano, bazylii i rozmarynu,
2 ząbki czosnku
woda
sól i pieprz
Ziemniaki dokładnie szorujemy i obgotowujemy przez kilka minut i w wodzie i odcedzamy. Oliwę mieszamy z przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Nabijamy po kilka ziemniaków na namoczone w wodzie patyki do szaszłyków. Układamy je na tackach do grillowania i polewamy dokładnie oliwą z każdej strony. Ziemniaki grillujemy przez około 30 minut aż będą miękkie, co jakiś czas obracamy je i smarujemy oliwą.

  • Ziemniaki faszerowane z grilla

Danie, które wymaga trochę więcej pracy, ale będzie stanowiło ciekawe uzupełnienie klasycznych potrawa z grilla.
Składniki:
4 dosyć duże, podłużne ziemniaki,
20 g parmezanu,
150 g mozzarelli,
świeża bazylia,
3 łyżki jogurtu,
2 łyżeczki musztardy,
sól, pieprz, papryka ostra i słodka.
Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego na 250˚C i pieczemy przez około 40 minut. Do pieczenia możemy także wykorzystać do upieczenia ziemniaków żar ogniska lub grilla. Po upływie 40 minut rozwijamy folię i pieczemy przez kolejne 10 minut. Upieczone ziemniaki zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie kroimy mozzarellę w drobną kostkę, parmezan ścieramy na drobnej tarce. Bazylię myjemy i siekamy. Wystudzone ziemniaki kroimy na pół wzdłuż, wydrążamy łyżeczką. Wydrążoną masę przekładamy do miski i mieszamy z serami, bazylią, jogurtem musztardą i przyprawami. Przygotowanym w ten sposób farszem wypełniamy wydrążone ziemniaki i grillujemy je przez około 15 minut aż będą gotowe.

Poprzedni

Woda z cytryną na trądzik

Alkoholizm – objawy uzależnienia

Następny

Dodaj komentarz