Zupa brokułowa z kurczakiem

, 11 kwietnia 2015 Tagi , , ,

Warzywo, które doceni każdy, pięknie komponujące się z wieloma mięsami i dodatkami, a przy tym stanowiące istną bombę witaminową, to oczywiście zielony kalafior, czyli brokuły. Znane już w starożytności, doceniali je śródziemnomorscy mieszkańcy Włoch. Przy okazji ekspansji Rzymu na resztę Europy, brokuły trafiły na stoły innych państw i stanowiły miłą odmianę dla powszechnie znanych buraków czy marchwi. Dzisiaj brokuły goszczą na stołach w wielu domach, w restauracjach i podawane są na dziesiątki różnych sposobów. Dzisiaj przedstawimy prosty, a jednocześnie sycący pomysł na pyszną zupę brokułową z kurczakiem.

Zupa brokułowa z kurczakiem

Sympatycy gorącej potrawy jaką jest zupa, doceniają przede wszystkim walory smakowe oraz możliwość posilenia się nią w ciągu dnia. Przygotowanie zup nie stanowi żadnego problemu, jeśli posiadamy już jakieś doświadczenie w kuchni. Ale nawet, tzw. „niedzielni kucharze”, rozsmakują się w przygotowanym przez nas przepisie na przepyszne danie z brokułami.

Zieloną zupę wykonujemy oczywiście z brokuł, ale dodatkowo dodajemy do niej 1 dużą marchewkę, pokrojoną w kostkę lub paski, 3 średnie ziemniaki, pokrojone w kosteczkę, 1/2 pora, szczypiorek i koperek,1 łyżka mąki, 1/2 filiżanki śmietanki kremówki (w wersji dietetycznej można z niej zrezygnować), sól i pieprz. I oczywiście kurczaka!

Depositphotos_3019462_s
Fot. Depositphotos

Przygotowanie zupy brokułowej

Zaczynamy od przygotowania wywaru, czyli do garnka z wodą wrzucamy kurczaka. Może być to także gotowy bulion w kostkach. Czekamy do zagotowania się, a następnie wrzucamy przygotowane warzywa: marchew, ziemniaki i por. Powstaje dzięki temu rosół. Po zagotowaniu, dorzucamy oczywiście brokuły. Najlepiej je podzielić na pojedyncze różyczki, wedle uznania – duże, małe. Czekamy aż zmiękną i puszczą sok, by zupa nabrała zapachu i smaku brokuła. Warto pamiętać o zebraniu „szumu”, by potrawa była klarowna. Na koniec zaklepujemy zupę mieszając mąkę ze śmietanką i wlewamy przygotowany wywar do zupy. Gotujemy kilka minut, mieszając delikatnie, by nie rozdzielić różyczek naszego zielonego kalafiora. W między czasie warto posolić i popieprzyć zupę według własnego uznania. Na sam koniec dodajemy szczypiorek i koper, które uprzednio drobno posiekaliśmy.

Pychota na talerzu

Gotową zupę możemy podawać w talerzach lub miseczkach, dodając na wierzch jeszcze szczypiorek i koperek. Zupa najlepiej smakuje, gdy jest lekko przestudzona. Wartości odżywcze, które zawiera są nieocenione przez każdego badacza kalorii. Przede wszystkim – jest to danie dość sycące, ponieważ zawartość kaloryczna w porcji (ok.100g) to od 400 do 600 kcl. Możemy „odchudzić” tę wersję nie dodając śmietany.

Zielony zawrót głowy z witaminami

Warto pamiętać, że brokuły są cennym źródłem witaminy C, A, PP, B12 i wielu innych składników mineralnych ,w tym selenu, który działa przeciwrakowo. A więc jedzmy na zdrowie brokuły i rozsmakujmy się w jedynym, niepowtarzalnym smaku warzywa wprost znad Morza Śródziemnego. Smacznego!

Poprzedni

Trening aerobowy – ćwiczenia na siłowni

Przyczyny braku apetytu rano

Następny

1 komentarz do wpisu “Zupa brokułowa z kurczakiem”

Dodaj komentarz