Zupa miso to tradycyjne japońskie danie. Wydaje się mocno egzotyczne, ale nie jest tak trudne do przygotowania jak mogłoby się wydawać. To stosunkowo prosty sposób na pełnowartościowe śniadanie. Miso to tak naprawdę pasta, jakiej dodaje się do zupy warzywnej. Każda zupa, do jakiej doda się miso ma cechy tradycyjnej japońskiej zupki. Miso to zaś nic innego jak w specjalny sposób przygotowana i sfermentowana soja. Zakup tego specyfiku nie stanowi żadnych trudności – powinien być dostępny w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Aktualnie można miso dostać nawet w niektórych supermarketach.
Składniki do przygotowania:
marchew
seler
por
cebula
czosnek
fasola zielona lub czerwona
miso
cząber, imbir, majeranek, tymianek,
kurkuma, estragon, kminek, pietruszka
tłuszcz roślinny
Opcjonalnie:
grzyby mun
pieczarki lub boczniaki
glony wakame i kombu
serek sojowy
glony nori
Przygotowanie:
Zupę miso przygotowuje się jak zwykłą zupę warzywną, ale warto pamiętać by nie stosować dodatków typu śmietana, masło klarowane. Jako tłuszczu należy użyć oleju rzepakowego, sezamowego, z pestek winogron. Nie zaleca się zasmażania składników potrawy. Trzeba je po prostu ugotować na wodzie i przyprawić odpowiednio. Do tak przygotowanej podstawy dodaje się około dwóch, trzech łyżek pasty miso, jaka powinna się całkowicie rozpuścić. Wtedy zupa miso jest już gotowa do spożycia.
Tradycyjne przygotowanie:
Powyżej podany opis jest uproszczoną metodą na przygotowanie zupy miso, ale tradycyjny sposób nieco się różni i jest bardziej pracochłonny. Również zdobycie odpowiednich składników wymaga więcej wysiłku i poniesionych kosztów. Grzyby dodaje się przed ugotowaniem warzyw, a glony razem z warzywami. Serek tofu dodaje się na sam koniec gotowania zupy miso, a dopiero po zdjęciu z ognia, samej pasty. Całość posypywana jest glonami nori (zastępowane bywają pietruszką).
Dodatki:
Podstawowy przepis na zupę miso, jak w przypadku wielu innych dań jest modyfikowany, co oznacza, że gotując podstawowy wywar można dodać akurat takich warzyw, jakie wydają się odpowiednie i bardziej smakują gotującym.