Żywność funkcjonalna

19 kwietnia 2015 Tagi , , , ,

Zastanawialiście się kiedyś, czym właściwie jest żywność funkcjonalna? Ostatnimi czasy coraz częściej mówi się o obecności żywności funkcjonalnej w polskich sklepach i jej zbawiennych właściwościach dla ciała i duszy człowieka. Wiele diet bazuje właśnie na funkcjonalnych produkcjach. Zobacz, co to jest żywność funkcjonalna i jak oddziałuje na nasze ciało.

Żywność funkcjonalna to nic innego, jak produkty spożywcze, których działanie korzystnie wpływa na pracę całego, bądź jakiejś części organizmu. Tego rodzaju produkty pochodzą ze specjalnych hodowli i upraw oraz specjalistycznie wyselekcjonowanych odmian. Niektóre z nich poddawane są również procesowi technologicznej modyfikacji, co oznacza, że wzbogacone są w substancje bioaktywne i pozbawione niepożądanych czynników. Do składników bioaktywnych należy błonnik, który reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom, prebiotyki i probiotyki, które czuwają nad regulacją flory bakteryjnej i zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto witaminy i wielonasycone kwasy tłuszczowe. Żywność funkcjonalną dzieli się na żywność konwencjonalną, czyli tą w stu procentach naturalną oraz na żywność fortyfikowaną – modyfikowaną.

Zalety żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalna ma wiele bardzo cennych, zdrowotnych właściwości. Najważniejsze korzyści płynące z jej spożywania to zwiększenie odporności organizmu, która zapobiega pojawianiu się typowych chorób cywilizacyjnych, czyli grypa, otyłość, cukrzyca, miażdżyca, nowotwory i nadciśnienie tętnicze. Co więcej żywność funkcjonalna korzystnie wpływa również na nasze samopoczucie i zapobiega procesom starzenia. Każdy może włączyć produkty zaliczane do grona funkcjonalnych do swojego jadłospisu.

Podział żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalna często przybiera postać żywności  projektowanej, czyli takiej, która ma sprzyjać określonym potrzebom organizmu człowieka. Można ją otrzymać w tradycyjny sposób polegający na wykorzystaniu surowców ze specjalnych hodowli oraz w sposób technologicznej modyfikacji.

Najczęstszym podziałem jest jednak podział ze względu na przeznaczenie żywności. I tak może być ona przystosowana do tego, żeby przeciwdziałać chorobom układu sercowo-naczyniowego, nowotworom, osteoporozie.

Przykłady żywności funkcjonalnej dostępnej na polskim rynku

płatki śniadaniowe z dodatkiem kwasu foliowego (szczególnie polecane dla kobiet w ciąży, gdyż kwas pozwala zmniejszyć ryzyko urodzeń noworodków z wadami cewy nerwowej)

– chleb i musli z dodatkiem izoflawonów (obniżają ryzyko zachorowania na raka piersi i prostaty, choroby serca i osteoporozę)

– jaja wzbogacone kwasami omega 3 (zmniejszają ryzyko chorób serca)

– fermentowane produkty mleczne i jogurty z żywymi kulturami bakterii (sprzyjają poprawieniu pracy układu pokarmowego)

– margaryna i serki topione (obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca)

UWAGA!

Decydując się na wprowadzenie do swojej diety produktów żywności funkcjonalnej należy uważać, aby  nie nagromadzić w organizmie zbyt dużych ilości składników odżywczych. Przekroczenie zalecanych wartości maksymalnych danych minerałów, czy witamin może wywołać niekorzystne, a w niektórych przypadkach nawet szkodliwe skutki dla zdrowia.

Poprzedni

Afrykańskie Mango – recenzja suplementu

Koktajle odchudzające

Następny

Dodaj komentarz