Dieta na płaski brzuch

, 9 maja 2014 Tagi , ,

Lato to moment, kiedy wiele kobiet postanawia sobie, że wychodząc w lipcu na plażę, nie będzie musiało się wstydzić swojego brzucha. Udaje się jednak tylko tym, które nie podchodzą do tego wyzwania „na wariata”, ale z głową. To z kolei oznacza, że potrzebna nam jest wiedza na temat tego, co ma dobry, a co zły wpływ na kondycję naszego brzucha. Dla wszystkich pań, które jeszcze jej nie posiadają, przygotowaliśmy zatem instrukcję. Oto, jak powinna wyglądać dieta na płaski brzuch.

 Odstawmy tuczące jedzenie i picie

Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że brzuch z „tłuszczykiem” to efekt obecności w codziennej diecie zbyt dużej liczby produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Od razu wyjaśnijmy – indeks glikemiczny to wartość, która wskazuje nam na wpływ produktów na poziom glukozy we krwi w dwie do trzech godzin po ich spożyciu. Prym wśród takich produktów wiodą napoje słodzone, białe pieczywo, frytki, paluszki czy popcorn. Sięgając po nie regularnie, powinnyśmy więc mieć pełną świadomość tego, że swojego brzucha od nadmiaru tkanki tłuszczowej nie uchronimy. Co więc robić? Należy zacząć od odstawienia ich na bok (i nie wracania do nich), a następnie wzbogacić swoją dietę o produkty, które charakteryzują się wysoką zawartością wapnia, jak mleko, jogurty naturalne i kefiry. Dzięki nim wspomniana tkanka tłuszczowa będzie ulegać redukcji. Podstawą naszych posiłków powinny być z kolei produkty o niskim indeksie glikemicznym, w tym chociażby pieczywo razowe, gros spośród warzyw i owoców czy makaron pełnoziarnisty.

Jedzmy nawet pięć posiłków dziennie

Poniżej zaproponujemy przykładowe sposoby przyrządzenia kolejnych posiłków, ale wcześniej wspomnijmy jeszcze o kilku podstawowych zasadach tracenia zbędnych kalorii. Zasadach, z którymi powinnyśmy zaprzyjaźnić się już na dobre. I tak, pamiętajmy, by nasz dzień wypełniały nie dwa posiłki jedzone w biegu, ale cztery bądź pięć spożywane w spokoju i powoli. Oczywiście, przygotowując je, musimy zachowywać umiar. Kiedy jednak przypomnimy sobie, że już za mniej więcej trzy godziny czeka nas kolejny posiłek, łatwiej będzie nam nałożyć sobie na talerz mniejszą porcję. Poza tym zwróćmy uwagę na to, by w trakcie dnia pić jak najwięcej wody. Dzięki niej nie tylko poprawimy nasze trawienie, ale także będziemy mniej odczuwać uczucie głodu. Teraz zaś przejdźmy już do konkretnych posiłków.

Na śniadanie jajka, na kolację wędlina

Śniadanie skomponujmy z dwóch kromek pieczywa razowego, dwóch jajek na miękko i zielonej herbaty. Drugie śniadanie niech stworzy sałatka z jabłek i moreli. Na obiad wybierzmy gotowanego indyka lub kurczaka, niewielką porcję kaszy kuskus i kompot ze śliwek. Podwieczorek to dobry moment na omlet. Dzień zakończmy natomiast kolacją, w skład której wejdą dwie kromki chleba pełnoziarnistego z chudą wędliną i rzodkiewką.

Pijmy herbatki owocowe i ziołowe

To tylko przykładowy zestaw, którego zawartość możemy bardzo swobodnie zmieniać. Dość powiedzieć, że gotowany indyk będzie się świetnie sprawdzał na zmianę z wędzoną makrelą. Miejmy również na uwadze, że przy każdym posiłku mile widziane są różnego rodzaju herbatki owocowe i ziołowe. Rzecz jasna jednak tylko wówczas, kiedy jesteśmy w stanie powstrzymać się od ich słodzenia.

Jeśli zastosujemy się do tych wszystkich zasad, do pełni szczęścia będzie brakować jeszcze tylko odpowiednich ćwiczeń. Gdy i z tego zadania wywiążemy się sumiennie, o nasz wygląd na plaży nie będziemy musiały się już martwić.

Poprzedni

Dieta mż

Dieta sokowa

Następny

Dodaj komentarz