Zagrożenia czyhające w kuchni

Rozważanie kuchni jako miejsca niebezpiecznego wydaje się co najmniej żartem. Jednak nie są to zarzuty bezpodstawne. Kuchnia jest źródłem zagrożeń, które mogą pojawić się nawet w tej najlepiej utrzymanej i najczystszej. Zdarza się, że używamy rzeczy, które są dalekie od … Zobacz więcej »

Fluor i jego zastosowanie

Fluor jest pierwiastkiem znanym głównie w stomatologii, jako środek pomagający w utrzymaniu zdrowia zębów. Tłumaczy się tym dodawanie fluoru do past do zębów oraz do wody. Rośnie jednak grono sceptycznie nastawionych osób, które twierdzą, że fluor poważnie szkodzi Właściwości fluoru – czy fluor … Zobacz więcej »

Nowoczesne wykorzystanie nutraceutyków

Dietetycy układają jadłospisy składające się z konkretnego rodzaju jedzenia. Łatwo później postąpić za ich wskazówkami, ale warto wiedzieć, że istnieją pewne składniki pożywienia, jakie niezależnie od diety powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie, a znacząco polepszą zdrowie i samopoczucie. Nutraceutyki, … Zobacz więcej »

Produkty bogate w wapń

Wapń jest budulcem każdego organizmu. Jego brak w organizmie powoduje przede wszystkim łamliwość kości i próchnicę zębów. Ponadto wapń odpowiada również za aktywizowanie skurczy mięśni gładkich (również serca) i przekazywanie bodźców nerwowych. Jak dowodzą również badania wapń pośrednio odpowiada za … Zobacz więcej »