Nowoczesne wykorzystanie nutraceutyków

Dietetycy układają jadłospisy składające się z konkretnego rodzaju jedzenia. Łatwo później postąpić za ich wskazówkami, ale warto wiedzieć, że istnieją pewne składniki pożywienia, jakie niezależnie od diety powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie, a znacząco polepszą zdrowie i samopoczucie. Nutraceutyki, … Zobacz więcej »

Błonnik w diecie

Błonnikiem pokarmowym jest określana grupa substancji o dobroczynnym działaniu, które nie ulegają trawieniu w naszym organizmie. Związki błonnikowe od lat są polecane przez lekarzy i dietetyków głównie tym osobom, które borykają się z problemami układu trawiennego. Jak się jednak okazuje, … Zobacz więcej »

Jak oczyścić organizm z toksyn?

Coraz szybsze tempo życia przyczynia się do spożywania dużej ilości pokarmów przygotowywanych nie zawsze całkowicie zgodnie z podstawowymi zasadami żywieniowymi. Pośród tych pokarmów zajmuje się coraz większa ilość produktów zawierających mniejsze lub całkiem pokaźne ilości pewnych substancji toksycznych wpływających w … Zobacz więcej »

Hibiskus w odchudzaniu

Hibiskus można znaleźć w polskich sklepach już od dość dawna, rzadziej w naturalnej czystej postaci częściej, jako składnik mieszanek herbacianych o bardzo różnorodnym przeznaczeniu. Ten nieoceniony i niezwykle wartościowy produkt to kwiat rosnącej w Sudanie rośliny nazywanej ketmią szczawiową. W … Zobacz więcej »