Brązowy ryż po treningu

, Tagi , , , ,

Ryż to w Polsce produkt średnio doceniany zwłaszcza w postaci nieoczyszczonej. Na stołach dominują raczej ziemniaki i produkty mączne a ryż traktowany jest raczej jako produkt na posiłki dietetyczne i dla małych dzieci. Mimo to w sklepy dysponują szerokim asortymentem gatunków ryżu.

Większość odmian białego ryżu poprzez przetwarzanie i polerowanie zostaje pozbawiona najcenniejszych pierwiastków, znajdujących się w zewnętrznej osłonce. Przypomina to grube obieranie ze skóry cennego jabłka i wyrzucanie najbardziej wartościowej części do śmietnika. Znacznie bardziej wartościową odmianą jest ryż brązowy, który swoją barwę zawdzięcza właśnie niezdjętej powłoczce zewnętrznej. Co ciekawsze, chociaż węglowodany uważa się za największe szkodniki organiczne inicjujące powstawanie otyłości, to brązowy ryż jest uważany za cenniejszy właśnie z uwagi na ich zawartość. Nie chodzi przecież o to, czy są węglowodany, ale jakie i co im towarzyszy.

[AdSense-A]

Węglowodany są niezbędne do procesów życiowych i stanowią ich siłę napędową, dzięki której nasz organizm może funkcjonować we właściwy i niezakłócony sposób. Dotyczy to zwłaszcza osób aktywnie uprawiających sport, które potrzebują więcej produktów przemiany węglowodanowej do regenerowania mięśni po wysiłku i budowania ich masy. Choć duża ilość cukrów zawartych w ryżu nie sprzyja ani pracy żołądka ani jelit, to już zupełnie inaczej wygląda to w kwestii błonnika, którego w ryżu brązowym jest aż 4 razy więcej aniżeli w ryżu białym. Błonnik jest bezcennym dodatkiem. Służy między innymi jako stymulant rozwojowy flory probiotycznej a wraz z nim do organizmu dociera też ładunek witamin z grupy B oraz mikro i makroelementów.

Właściwości zdrowotne brązowego ryżu w pigułce

To jeszcze nie koniec dobrodziejstw brązowego ryżu. Spożywając go dostarczamy ustrojowi kwasu pantotenowego, pirydoksyny, tiaminy, manganu, miedzi i cynku, magnezu, selenu a także białko bogate w leucynę i argininę oraz gluten. Wybierając odmianę brązową zmniejszamy ryzyko wystąpienia cukrzycy. Po ugotowaniu w brązowym ryżu nie znajdzie się ani cholesterolu, ani takich cukrów jak laktoza, maltoza, glukoza czy galaktoza. Nie ma w nim także kofeiny. Brązowy ryż jest też bardziej sycący niż biały przy podobnej kaloryczności oraz posiada niższy indeks glikemiczny.

Jaki ryż po treningu?

Brązowy ryż po treningu może okazać się idealnym sposobem na dostarczenie organizmowi sportowca niezbędnych w tym momencie węglowodanów. Brązowy ryż zalecany jest głównie dla tych osób, które intensywnie pracują nad budową i rzeźbą masy mięśniowej. Zalety spożywania brązowego ryżu są bezsporne: brązowy ryż jest pełnowartościowym produktem służącym uzupełnieniu niezbędnych węglowodanów, białka roślinnego, błonnika oraz wielu innych cennych składników odżywczych. Intensywny trening masowy wymaga bowiem – jak wiadomo – odpowiedniej diety. Fakt ten wynika z dużego zapotrzebowania organizmu sportowca na wspomniane węglowodany i białka w celu naprawienia uszkodzonych podczas treningu włókien mięśniowych oraz ich rozbudowania.Należy jednak pamiętać, że kluczową rolę odgrywają aminokwasy zawarte w białkach, dlatego podczas posiłku potreningowego brązowy ryż warto połączyć z pełnowartościowym źródłem białek, np. rybą morską.

Istnieją jednak także poglądy, według których to biały ryż jest lepszy po treningu, ponieważ jego trawienie odbywa się szybciej i na czas dostarcza niezbędnych do odbudowy węglowodanów. Zgodnie z tą teorią przedłużony okres przetwarzania ryżu brązowego sprawia, że niezbędne substancje docierają za późno.

Poprzedni

DMAA – Kontrowersyjny spalacz tłuszczu

Jak leczyć uraz stawu kolanowego?

Następny

Dodaj komentarz