Tzatziki to pyszny grecki sos nadający się do urozmaicenia wielu dań, zarówno na śniadanie jak i w ramach przekąski. Nadaje się do pieczywa, tortilli, frytek, świetnie współgra ze wszystkimi owocami morza, ale także może zostać użyty do mięs ze względu na lekko ostry, czosnkowy smak, delikatnie łagodzony ogórkiem. Zaletą dipu tzatziki jest to, że nie jest on zbyt kaloryczny, ponieważ powstaje na bazie jogurtu naturalnego. Różnorodność zastosowań, a także prostota wykonania sprawia, że jest to danie wyjątkowo pasujące do śniadania. Na pewno nic się nie zmarnuje, bo resztki dobrze będzie wykorzystać do obiadu a nawet kolacji.
Składniki potrzebne do przygotowania kanapek:
kilka kawałków wędzonego kurczaka
chleb razowy
gęsty jogurt naturalny (grecki)
trzy ogórki
około pięciu ząbków czosnku
sól, pieprz, oregano
oliwa z oliwek
koperek
pietruszka
Kanapki z wędzonym kurczakiem – przygotowanie:
do tzatziki konieczny jest możliwie jak najbardziej gęsty jogurt naturalny. Najgęstszy dostępny to jogurt grecki, ale mogą być też zamienniki. Jogurt wykładamy do niewielkiej miski. Ogórki należy zetrzeć w całości na tarce o niewielkich oczkach. Następnie należy odsączyć nadmiar wody, odlewając ją za pomocą sitka lub wyciskając na ręczniku papierowym. Następnie ogórek powinien być posolony i odstawiony na jakiś czas, po czym znów należy odlać nadmiar wody. Następnie ogórki należy dodać do jogurtu, nie zapominając o tym by zmiażdżyć czosnek w prasce i również go dodać.
Ostatnim krokiem jest dodanie drobno posiekanego koperku, oraz przypraw: pieprzu i oregano. Całość po wymieszaniu należy skropić z wierzchu oliwą z oliwek i odstawić do lodówki. Chleb razowy pokrojony najlepiej jest opiec na patelni lub w tosterze. Bezpośrednio na ciepły chleb kładziemy pokrojonego wędzonego kurczaka. Można go podgrzać do zarumienienia na oliwie z oliwek. Na wierzch kanapki kładziemy po czubatej łyżeczce sosu greckiego. Wierzch udekorować można cieniutkim plastrem ogórka, lub kilkoma piórami koperki i pietruszki.