Strona główna DIETETYCZNE PRZEPISY Budyń jaglany czekoladowy

Budyń jaglany czekoladowy

5638
1
PODZIEL SIĘ

Budyń to danie dobrze znane z dzieciństwa. Jednak współczesne choroby jak alergie, nietolerancja laktozy z mleka przekreślają możliwość cieszenia się tym smakiem. Również osoby wyrażające chęć utrzymania zdrowej i szczupłej sylwetki wolą nie za często pozwalać sobie na przyjemność jedzenia słodkiego, lepkiego budyniu. Rozwiązaniem jest wypróbowanie przepisu na budyń jaglany. Widzieliśmy już kaszę jaglaną w wielu wydaniach, a teraz okazuje się, że i budyń z niej wychodzi nie tylko smaczny, ale także dostarczający wielu niezbędnych składników odżywczych.

Budyń jaglany czekoladowy składniki:

dwie szklanki kaszy jaglanej

dwie łyżki kakao

dwie kostki gorzkiej czekolady

miód lub syrop klonowy, ksylitol

pół szklanki mleka sojowego lub migdałowego

Opcjonalnie:

dowolne świeże owoce sezonowe na przykład maliny, jabłka, porzeczki. Mogą być również przetwory jak dżemy, konfitury lub powidła. Nie więcej niż jedna łyżka.

Budyń jaglany – przygotowanie:

kaszę jaglaną należy ugotować, nieco przestudzić i wrzucić do blendera razem z kakao oraz mlekiem. Połączyć wszystkie składniki w jedną masę i dokładnie rozdrobnić. Im gładsza konsystencja tym lepiej. Budyń można spożywać bez dodatku słodzika, ale lubiący słodki smak mogą dodać syrop klonowy, miód lub ksylitol do smaku. Inną opcją przygotowania tego przysmaku jest po prostu dorzucenie składników do gotującej się kaszy, a następnie rozdrobnienie całości na gładką masę. W ten sposób budyń jaglany będzie gorący, tak jak niektórym smakuje najlepiej. Kostki gorzkiej czekolady należy zetrzeć na tarce i posypać wierzch budyniu.

Przygotowanie kaszy jaglanej:

wbrew pozorom ugotowanie kaszy jaglanej nie należy do czynności banalnych. Budyń czekoladowy będzie smakował o wiele lepiej, jeśli kasza będzie pozbawiona goryczki. W tym celu przed ugotowaniem należy ją przepłukać we wrzątku lub wodzie z kranu w temperaturze około siedemdziesiąt stopni wzwyż. Dopiero wówczas kaszę można ugotować na średnim ogniu, nie mieszając za często by uniknąć brylowania się.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.