Strona główna DIETETYCZNE PRZEPISY Batoniki amarantusowe z suszonymi wiśniami

Batoniki amarantusowe z suszonymi wiśniami

1539
0
PODZIEL SIĘ

Amarantus coraz częściej gości na naszych stołach ze względu na swoje liczne prozdrowotne właściwości. Jest znany i uprawiany od wielu tysięcy lat, a nazwę zawdzięcza kolorowi, w jakim kwitnie ta roślina. Jest to piękny kolor purpurowy, nazywany także amarantusowym od łacińskiej nazwy. Zawiera w swoim składzie tryptofan, jaki wpływa na utrzymanie dobrego samopoczucia. Amarantus zawiera dużą ilość białka oraz żelaza, dlatego jest daniem odpowiednim na przykład dla wegetarian i wegan pragnących dostarczyć sobie składników odżywczych. Ale jego wielofunkcyjność sprawia, że powinien być dodatkiem do wielu dań oraz podawany jako samodzielny posiłek, przynoszący korzyści wszystkim, bez względu na rodzaj diety.

Batony z amarantusa z suszonymi wiśniami składniki:

dwie szklanki dmuchanego amarantusa

szklanka płatków owsianych

dwa banany

suszone owoce wiśni, jagody goja

orzechy włoskie i laskowe

szczypta soli morskiej

wanilia, cynamon

łyżeczka kakao

opcjonalnie słodzik np miód

Batoniki amarantusowe – przygotowanie:

suche składniki należy wymieszać razem. Banany w tym czasie posiekać, wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać do suchych składników i jeszcze raz wszystko dokładnie razem wymieszać. Doprawić szczyptami soli, wanilii, cynamonu. Spróbować i w razie potrzeby dodać słodzika, na przykład łyżkę miodu. Blaszkę należy przykryć papierem. Z masy utworzonej ze składników należy uformować prostokąty pożądanej wielkości, nie grubsze niż trzy centymetry. Batoniki należy piec przez około dwadzieścia pięć minut w piekarniku o średniej temperaturze. gotowe batony amarantusowe są chrupkie i zezłocone.

Dodatki:

batoniki można zjadać już w tak przygotowanej formie, ale także z dodatkami. Jednym z pomysłów jest rozpuszczenie gorzkiej czekolady na gazie w niewielkim rondelku i polanie batoników oraz posypanie ich na przykład sezamem, uprażonym siemieniem lnianym lub wiórkami kokosowymi. Dobrze nadaje się też na przykład syrop z wiśni lub posypka ze świeżych owoców, migdałów czy innych orzechów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.