Strona główna Zdrowie Cholesterol i poziom trójglicerydów, które jest większym zagrożeniem?

Cholesterol i poziom trójglicerydów, które jest większym zagrożeniem?

513
0
PODZIEL SIĘ
Cholesterol i poziom trójglicerydów, które jest większym zagrożeniem?
Oceń wpis

Choroby układu krążenia stanowią najczęstszą przyczynę zgonów w Polsce – wynika z danych przedstawionych przez Główny Urząd Statystyczny za lata 1990-2013. W powszechnej świadomości pacjentów to podwyższony poziom cholesterolu jest główną przyczyną groźnych schorzeń. Dlaczego warto sprawdzać jego poziom? Co jest bardziej groźne dla zdrowia – cholesterol czy podwyższony poziom trójglicerydów?

Cholesterol – dobry czy zły?

Cholesterol jest związkiem chemicznym, który występuje w każdej komórce organizmu – tworzy między innymi błony komórkowe oraz otoczkę mielinową komórek nerwowych. W potocznym rozumieniu cholesterol stanowią substancje lipidowe znajdujące się w osoczu krwi, z których najbardziej znane są lipoproteiny LDL oraz HDL. To właśnie one utożsamiane są z cholesterolem – LDL jako „zły” cholesterol przyspiesza rozwój miażdżycy, odkłada się w ścianach naczyń krwionośnych i zwęża je, a to może prowadzić do zatorów. Z kolei HDL jako „dobry” cholesterol przyczynia się do obniżenia całkowitego poziomu LDL.

Tablet with the chemical formula of cholesterol

Trójglicerydy – energia dla organizmu czy substancja szkodliwa?

Trójglicerydy to lipidy, które występują zarówno w komórkach organizmu, jak również wchodzą w skład tłuszczów roślinnych oraz zwierzęcych. Eksperci przekonują, że trójglicerydy są związkami niezbędnymi dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – stanowią źródło energii, która jest magazynowana lub wykorzystywana od razu. Problem pojawia się, kiedy trójglicerydów jest za dużo. Gdy ich poziom w krwiobiegu przekracza normy, może to prowadzić do zawału serca, udaru mózgu lub choroby niedokrwiennej.

Co jest groźniejsze?

Współczesna medycyna nie ma wątpliwości – to właśnie podwyższony poziom trójglicerydów stanowi większe zagrożenie dla zdrowia. Szczególnie niebezpieczna jest sytuacja, kiedy w organizmie występuje zwiększony poziom trójglicerydów z jednoczesnym podwyższeniem poziomu cholesterolu LDL i zmniejszeniem poziomu HDL. Dlatego warto co jakiś czas poddawać się badaniom mającym określić stężenie HDL oraz trójglicerydów (tzw. lipidogram). O normach dla tych dwóch czynników przeczytacie pod adresem http://dietadlaserca.pl/artykuly/cholesterol/normy-cholesterolu-hdl-ldl-i-trojglicerydow/.

PODZIEL SIĘ