Dla kogo dieta bezglutenowa?

, Tagi , , , ,

Dieta bezglutenowa zalecana jest osobom chorym na celiakię, lub alergię na gluten zasadą tej diety jest wyeliminowanie z pożywienia wszystkich produktów zbożowych, zarówno tych naturalnych jak i przetworzonych.

Produkty zakazane w diecie

  • Mąka pszenna, żytnia i produkty z niej przetworzone przetworzone, czyli pieczywo (chleb, bułki), pieczywo chrupkie.
  • Kasze wszystkie rodzaje (pęczak, jęczmienna, perłowa).
  • Makarony, otręby pszenne, kawa zbożowa.
  • Słodycze zawierające mąkę (czekolada i cukierki).
  • Niektóre rodzaje wędlin takie jak kaszanka, salceson czy pasztetowa.
  • Ze względu na zanieczyszczenie innymi ziarnami zbóż zabronione jest również używanie owsa.

Produkty dozwolone

  • Mąki takie jak kukurydziana, ziemniaczana lub ryżowa oraz ich przetworzone produkty takie jak chrupki, kaszki, pieczywo czy płatki.
  • Soja, sorgo, tapioka.
  • Kasze gryczana i jaglana.
  • Mleko i jego przetwory, jeśli nie zawierają glutenu.
  • Jaja.
  • Makarony i pieczywo bezglutenowe.
  • Owoce i warzywa.
  • Mięso, tłuszcze i podroby a także szlachetne wędliny – o ile nie zawierają glutenu.
  • Miód.
  • Słodycze i ciastka, ale tylko bezglutenowe.
  • Kawa naturalna, herbata, kakao niezawierające glutenu.
  • Cukier i przyprawa bez zawartości glutenu.
  • A także wszystkie produkty zawierające opis „produkt bezglutenowy”.

Zalety diety bezglutenowej

Osoby chore na celiakię (powoduje ona stany zapalne śluzówki jelita cienkiego, co w efekcie upośledza wchłanianie składników odżywczych) powinny tę dietę stosować do końca życia. Innym wskazaniem do stosowania tej diety jest alergia na gluten, stwardnienie rozsiane czy zaburzenia neurologiczne. Osoby chore powinny ten rodzaj odżywiania prowadzić pod kontrolą lekarza.

Są jednak zwolennicy stosowania tej diety a niebędący osobami chorymi, jak udowadniają, taki sposób odżywiania nie powoduje otyłości, pozwala zachować odpowiednią wagę nie rezygnując z ciast, słodyczy, pizzy czy chleba. Stosujący ten sposób odżywiania, zaobserwowali lepsze samopoczucie, lepszy sen, nie zmniejszyła się ich energetyczna wydolność organizmu, nie miewają wzdęć czy biegunek.

Dla kogo dieta bezglutenowa?

Osoby chcące stosować tę dietę powinny pamiętać, że dostarcza ona mniej węglowodanów, żelaza, błonnika, cynku i wapnia, a także bardzo potrzebnych witamin B1 i B12 z tego powodu tylko dobrze zbilansowana dieta pozwoli uniknąć anemii czy innych chorób. Żelazną zasadą w stosowaniu tej diety powinien być zdrowy rozsądek, korzystanie z porad lekarza i dietetyka. Wszystko po to by nie doszło innych chorób mających pośredni związek z dietą.

Osoby chorujące na celiakię muszą stosować dietę, znane są jednak przykłady takiego odżywiania preferowane szczególnie przez celebrytów, gwiazdy a także sportowców. O ile osoby uprawiające wyczynowo sport szukają sposobów na zwiększenie wydolności organizmu poprzez odpowiedni sposób odżywiania i zastępowanie na przykład produktów wysoko węglowodanowych innymi występującymi w ziarnach ryżu białego, ryżu brązowego, kukurydzy, ziemniakach czy roślinach strączkowych, jest zrozumiałe, o tyle powszechne zdziwienie budzi fakt, że wśród gwiazd aktualnie staje się modą. Lekarze są przeciwni stosowaniu diety bez testów i badań, które pozwolą zdiagnozować chorobę dla zdrowego człowieka może ona być szkodliwa.

Poprzedni

Pas odchudzający na brzuch

Ile gotować ziemniaki w mundurkach?

Następny

Dodaj komentarz