Ketchup – Fakty i Mity

, Tagi , , , , , , , , ,

Ketchup jest bardzo popularnym i występującym praktycznie w każdym domu dodatkiem do zup, sosów, kiełbasek i innych dań. Przepadają za nim dzieci i dorośli. Niestety na temat tego produktu krąży wiele sprzecznych informacji. Przeczytaj poniższy tekst i dowiedz się, jakie tak naprawdę właściwości ma ketchup i czy naprawdę jest taki niezdrowy.

To czy ketchup jest produktem zdrowym, czy też nie, uzależnione jest głównie od producenta oraz od zawartości konserwantów. Skład danego produkt decyduje o tym, czy ketchup, który wybieramy ma w sobie jakiekolwiek składniki odżywcze, czy też składa się z samych substancji chemicznych, które ze zdrową żywnością nie mają nic wspólnego.

Właściwości prawdziwego ketchupu

Ketchup wytwarzany z prawdziwych pomidorów oraz z minimalną zawartością wszelkich ulepszaczy smaku może być produktem prozdrowotnym. Warto zauważyć, że pomidor to jedno z niewielu warzyw, które po obróbce termicznej nie traci swoich cennych właściwości. Przede wszystkim zawiera on duże ilości substancji, zwanej likopen, która ma niesamowite właściwości. Działa przeciwnowotworowo, opóźnia procesy starzenia a także chroni nas przed zawałami serca, cukrzycą, wylewem i innymi problemami kardiologicznymi. Co więcej zawarta w nim witamina C oraz E ma tendencję do wspomagania i wzmacniania naszej odporności. W przypadku mężczyzn ketchup przyczynia się do zmniejszania ryzyka zachorowań na nowotwór prostaty. Szacuje się, że ryzyko spada, aż o połowę!

[AdSense-A]

Ilość likopenu w mg. na 100g. produktu:

  • Sok pomidorowy 9.1mg
  • Sos do spaghetti 16.0mg
  • Ketchup 17mg
  • Koncentrat pomidorowy 34.3mg
  • Surowy pomidor 3.0mg

Kupując ketchup musimy kierować się przede wszystkim jego składem chemicznym. Prawdziwy ketchup powinien składać się z jak największej ilości pomidorów, a dokładniej powinien zostać wyprodukowany bazie sosu pomidorowego lub koncentratu. Im wyższa ilość wszelkiego rodzaju ulepszaczy smaku oraz konserwantów tym gorsza jakość wyrobu i jego mniejsze wartości odżywcze.

Ketchup własnej roboty

Żeby mieć pewność, że produkt, który podajemy jest zdrowy i brak w nim szkodliwych substancji chemicznym warto pokusić się o mały eksperyment kulinarny i przygotować ketchup w swojej własnej kuchni  przy użyciu naturalnych produktów. Oto przepis na doskonały ketchup domowej roboty, którego nie powstydziliby się nawet szefowie kuchni.

Do wykonania ketchupu będziemy potrzebować: 1 kg dojrzałych pomidorów, 2 cebule, 2-4 ząbki czosnku (wedle uznania), świeży imbir, 1 papryka, lub dwie papryczki chili,150 ml octu jabłkowego,1 łyżeczka soli, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka kolendry, 2 goździki.

Sposób przygotowania: Pomidory obieramy i wrzucamy do garnka. Następnie dodajemy do nich czosnek, imbir, cebulę i paprykę i miksujemy blenderem. Wstawiamy na kuchenkę i gotujemy około 1 godziny dodając jednocześnie przyprawy. Następnie przelewamy do butelek i czekamy, aż mikstura wystygnie. Na koniec wystarczy przelać ketchup do butelek i życzyć smacznego!

Poprzedni

Selen w diecie

Dieta Ornisha i jej efekty

Następny

2 komentarze do wpisu „Ketchup – Fakty i Mity”

  1. Im więcej pomidorów tym ketchup zdrowszy i lepszy. Smakowałem już wiele ale najlepszy jest łagodny z Gomaru Pińczów gdyż zawiera 230 g pomidorów na 100g produktu. Naprawdę świetnie smakuje 🙂

    Odpowiedz
  2. Polecam ketchup McDonalds, jest naprawdę smaczny i jako jedyny na rynku ma aż 190g pomidorów w 100g ketchupu. Cenię sobie jakość i smak i moim zdaniem mcdonalds Develeya jest najlepszy. No i… to po prostu bomba likopenowa! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz