Produkty bogate w białko

, 28 maja 2014 Tagi ,

Białko jest bardzo istotnym elementem codziennej diety każdego człowieka. Spożywanie białka jest wskazane szczególnie dla osób aktywnych, uprawiających sport. W zbilansowanej diecie zdrowej osoby białko również powinno stanowić ważny składnik odżywczy. Białko uczestniczy w regeneracji mięśni oraz jest bogatym źródłem energii. Wpływa również korzystanie na samopoczucie. Jeszcze ważniejsze jest dostarczanie przez białko cennych aminokwasów. Osoby cierpiące na różne schorzenia spożywając białko są w stanie przyśpieszyć regenerację tkanek, gojenie ran oraz zwiększyć ochronę organizmu przed działaniem czynników chorobotwórczych za co odpowiadają immunoglobuliny. Białka uczestniczą również w katalizowaniu reakcji enzymatycznych oraz w skurczach mięśni.

Znaczenie białka dla organizmu

Rola białka w organizmie jest bardzo istotna. Odpowiada ono między innymi za napięcie oraz wygląd skóry. Im więcej masy mięśniowej tym większe jest zapotrzebowanie na kalorie, więc zapotrzebowanie na białko rośnie u sportowców. Jednocześnie białko jest w stanie przyśpieszyć przemianę materii, gdyż mięśnie spalają nadmiar energii nawet w stanie spoczynku. Chcąc stracić na wadze warto do diety włączyć produkty bogate w białko oraz niskokaloryczne. W ten sposób nawet przy stosowaniu diety odchudzającej nie straci się masy mięśniowej a jednocześnie dostarczy się sycącego pożywienia nawet bardziej, niż przy spożywaniu tłuszczów oraz węglowodanów. Nie bez znaczenia jest również fakt, że spożywanie mleka czy twarogu jest w stanie wpłynąć na poprawę snu, uspokojenie, co znów jest w stanie przerodzić się w lepszy humor w ciągu dnia. Wynika to między innymi z dużej zawartości w mleku aminokwasu odpowiedzialnego za syntezę serotoniny. Dla poprawienia pamięci wskazane jest spożywanie soi czy nasion słonecznika, która zawierają fenyloalaninę wpływającą na poprawę sprawności intelektualnej oraz koncentracji. Białko można znaleźć w roślinach takich jak soja oraz w serach. Oprócz soi, która jest największym źródłem białka wśród roślin, znajdziemy go również w fasoli oraz warzywach strączkowych. Wskazane jest, by spożywać, co najmniej trzy razy w tygodniu te warzywa. Mleko lub produkty mleczne powinny być spożywane codziennie, co jest szczególnie ważne u młodych oraz osób w starszym wieku. Białko znajdziemy w dużych ilościach również w rybach oraz mięsie, które powinny być spożywane co najmniej dwa razy w tygodniu.

Zalety białka

Białko stanowi, aż siedemdziesiąt pięć procent tkanek miękkich ciała. Białka zbudowane z aminokwasów jest materiałem, które buduje nowe tkanki oraz struktury mięśniowe. Białko znajduje się również we krwi, płynach tkankowych, mleku matki. Z tego powodu spożywanie produktów mlecznych jest szczególnie ważne dla kobiet w ciąży oraz karmiących. Ludzki organizm produkuje białko, ale nie w wystarczającej ilości, czyli takiej, która byłaby w stanie pokryć pełne zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Białko musi być dostarczane w postaci produktów spożywczych. W pokarmach można dostarczyć białko spożywając między innymi jaja, nabiał, mięsa, rośliny strączkowe czy zboża.

Białko w produktach spożywczych

Białko znajdujące się w produktach spożywczych jest różnej jakości. Istotna jest przede wszystkim zawartość różnych typów aminokwasów w danym produkcie. Roślinne białka nie są w stanie dostarczyć wszystkich aminokwasów. Warzywa nie zawierają pełnego zestawu aminokwasów, co sprawia, że co jakiś czas powinno spożywać się produkty pochodzenia zwierzęcego, co pozwala na dostarczenie organizmowi niezbędnej ilości białek. Produkty spożywcze, które zawierają białka, które składają się ze wszystkich aminokwasów egzogennych we właściwych ilościach są pełnowartościowe. Białka pełnowartościowe znajdując się w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak ryby, mięsa, jaja, sery. Niepełnowartościowe białka znaleźć można w produktach pochodzenia roślinnego. W takich produktach brakuje minimum jednego aminokwasu egzogennego. Bogatym źródłem biała są chude mięsa, czyli drób, cielęcina. Mleko zawiera między jeden a trzy procent białka. W przetworach mlecznych można znaleźć znacznie większe ilości białka. W serach zawartość białka może dochodzić nawet do trzydziestu procent. Mięso zawiera między piętnaście a dwadzieścia trzy procent białka podobnie jak ryby.

Poprzedni

Niedobór witaminy D

W zdrowym ciele zdrowy duch

Następny

Dodaj komentarz