Zasady diety refluksowej

, Tagi , ,

Refluks żołądka jest schorzeniem bardzo nieprzyjemnym, które w znacznym stopniu może uprzykrzyć życie. Zazwyczaj objawia się on zgagą, suchym kaszlem albo dziwnym odbijaniem. Refluks jest niczym innym jak przedostawaniem się do przełyku kwaśnej treści z żołądka. Choroba ta jest przewlekłym schorzeniem ale odpowiednia dieta jest w stanie zminimalizować lub prawie całkowicie wyeliminować jej objawy. Dieta refluksowa przynosi ulgę i sprawia, że organizm funkcjonuje znacznie lepiej.

Objawy towarzyszące refluksowi są ściśle związane z pożywieniem, jakie przyjmujemy oraz jego ilością. Objawy nasilają się zwłaszcza po tłustych i obfitych posiłkach oraz w momentach, kiedy w jamie brzusznej wytworzone zostaje ciśnienie. Do sytuacji takich dochodzi najczęściej podczas wypróżniania, kaszlu lub ciąży.

Zalecenia diety refluksowej

Dieta refluksowa opiera się na następujących zaleceniach. Przede wszystkim należy zmniejszyć ilość spożywanych tłuszczów. Osoby cierpiące na refluks powinny unikać potraw ciężkostrawnych, takich jak żółte sery, mięsa, wędliny i potrawy smażone. Pożywienia takie długo zalega w żołądku i powoduje nasilenie przykrych objawów refluksu. Ponadto powinno się spożywać nawet sześć posiłków dziennie, ale w małych ilościach. Przejadanie się działa w tym przypadku niekorzystnie. Odstęp między posiłkami powinien wynosić około 3 godziny. Zwracanie uwagi na ten aspekt jest szczególnie ważne bo powiedzieliśmy sobie wcześniej, często to właśnie przejadanie sprzyja odbijaniu i zgadze. Posiłki należy dokładnie przeżuwać, pośpiech nie jest wskazany, gdyż powoduje dostawanie się do żołądka dużych kęsów, które trudno strawić. Nie wolno również jeść od razu przed snem, optymalny czas na ostatni posiłek to około 2-3 godziny przed położeniem się do łóżka. Wyeliminować należy również palenie papierosów oraz wszelkiego rodzaju używki.

Jaka powinna być?

Dieta refluksowa powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Powinna zawierać jak najmniej produktów i substancji, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, tak więc ostre przyprawy takie jak tabasco, pieprz, papryka i curry powinny być całkowicie wyeliminowane. Najważniejsze w diecie refluksowej jest komponowanie posiłków w taki sposób, żeby żołądek wydzielał jak najmniej kwasu solnego. On to bowiem drażni żołądek oraz przedostaje się do przełyku powodując całe zamieszanie. Dozwolonymi produktami w diecie są: drobne kasze, białe pieczywo, ryż, zsiadłe mleko, chude mięso, morskie ryby, ziemniaki puree, pyzy, oleje roślinne, niewielkie ilości margaryny.

Jak sobie pomóc

W chorobie refluksowej dużą wagę odgrywa również waga ciała. Im jest ona wyższa, tym bardziej nasilone są dolegliwości. Tak więc sprawą priorytetową powinni być dążenie do utraty zbędnej tkanki tłuszczowej. W przypadku diety lekkostrawnej, jaka stosowana jest w takim przypadku chudnięcie przebiega niemal automatycznie. Produktami, których nie toleruje dieta refliksowa są: cebula i warzywa z cebulowych, cytrusy i soki z nich wyciśnięte, odsmażane ziemniaki, czekolada i produkty cukiernicze, śmietana, smażone mięso, ciężkie sosy oraz gazowane napoje.Wskazane jest natomiast wypijanie niewielkich ilości chudego mleka lub niegazowanej wody mineralnej, która rozrzedza soki trawienne i osłabia nieprzyjemne symptomy. Dozwolonymi produktami w diecie są: drobne kasze, białe pieczywo, ryz, zsiadłe mleko, chude mięso, morskie ryby, ziemniaki pure, pyzy, oleje roślinne, niewielkie ilości margaryny.

Poprzedni

Zasady diety pomidorowej

Zasady diety tłuszczowej

Następny

Dodaj komentarz