Olej lniany i jego właściwości

Tagi , , , , , , , , , ,

Olej lniany – z łacińskiego Oleum Lini to olej produkowany poprzez tłoczenie nasion lnu na zimno. Z procesu tłoczenia otrzymuje się żółty olej o intensywnym i cierpkim zapachu, zaś w smaku wyczuwa się specyficzną goryczkę. Olej lniany należy spożywać wyłącznie na zimno (bez obróbki termicznej), przechowywać w ciemnym szkle, najlepiej w ciemnym lub zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej. Olej lniany nie cieszy się wielką popularnością. Zasługą takiego stanu rzeczy jest jego wysoka cena oraz smak, który przypada do gustu niewielu osobom.

Len znany jest ludziom już od czasów starożytności. Wykorzystywany był jako środek spożywczy, w wyrobie tkanin oraz impregnacji drewna, zaś starożytne kobiety stosowały go do pielęgnacji włosów i skóry. Dopiero z czasem zauważono, że ludzie, którzy spożywali nasiona lnu cieszyli się lepszym zdrowiem. Hipokrates zalecał wywary z nasion lnu osobom, u których występowały problemy z błonami śluzowymi oraz pacjentom ze schorzeniami gastrologicznymi.

Olej lniany i Omega 3

Olej lniany jest bogatym źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA). Około 60% zawartości oleju lnianego stanowią kwasy Omega-3, kolejne 15% stanowią kwasy Omega-6 (kwas linolowy), 15% kwasy Omega-9 (kwas oleinowy), zaś pozostałe tłuszcze należą do grupy tłuszczów nasyconych.

Gdy kupujemy olej w sklepie

Na półkach sklepowych możemy znaleźć oleje lniane z stosunkowo niską zawartością kwasów Omega-3 (max.58%), nie znajdziemy jednak olejów wysokolinolenowych. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest fakt, iż kwasy te pod wpływem światła, temperatury oraz powietrza ulegają dość szybkiemu utlenieniu, czego skutkiem jest utrata cennych wartości oleju. Tym samym olej lniany ma krótką datę do spożycia, maksymalnie 4 tygodnie. Z powodu szybkiej utraty wartości kwasów Omega-3 producenci żywności często rezygnują z dodawania oleju lnianego zastępując go innymi produktami zawierającymi kwasy tłuszczowe o bardziej stabilnej budowie, jak np. Omega-6. Żadne inne kwasy tłuszczowe nie mają jednak tyle dobroczynnych właściwości co kwasy Omega-3.

Oprócz Omega-3 olej lniany zawiera cenne lignany lniane, naturalne związki roślinne należące do grupy fitoestrogenów. Jak wykazały badania, olej lniany wpływa korzystnie na równowagę hormonalną w organizmie. U kobiet może pomóc w wyrównaniu cykli miesiączkowych regulując proporcje poszczególnych kobiecych hormonów.

Olej lniany i jego właściwości

SKÓRA, CHOROBY SKÓRNE, ALERGIE I WYSYPKI

Olej lniany wykazuje działanie lecznicze w pielęgnacji chorej skóry. Składniki oleju lnianego zmniejszają ryzyko wystąpienia reakcji skórnej oraz wielu innych chorób skórnych, jak np. łuszczyca czy też Atopowe Zapalenie Skóry. Badania naukowe udowodniły, że spożycie kwasów tłuszczowych Omega-4 zawartych w oleju lnianym wywiera działanie immunomobilizujące. W praktyce oznacza to, że spożywanie oleju lnianego blokuje reakcje alergiczne, do których dochodzi na skutek mylnej odpowiedzi ze strony układu odpornościowego. Do takiej mylnej odpowiedzi może dojść, gdy organizm potraktuje niegroźne substancje jak np. pyłki, pokarm lub pleśnie jako wroga dla organizmu, w konsekwencji czego układ immunologiczny zostanie zmobilizowany do walki z substancją. Kwasy Omega-3 wykazują działanie przeciwalergiczne, blokując reakcje ze strony układu odpornościowego.

OLEJ LNIANY I JEGO WŁAŚCIWOŚCI DLA UKŁADU POKARMOWEGO I JEGO SCHORZEŃ

Cenne właściwości lecznicze oleju lnianego wykorzystywane są również w kuracjach układu pokarmowego. Olej lniany działa korzystnie na procesy trawienne w organizmie, wpływa mobilizująco na metabolizm człowieka, zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych, a nawet może przyczynić się do ich rozkruszenia i rozpuszczenia. Ponadto olej lniany działa leczniczo na jelita i stany zapalne jelit. Odnotowano lecznicze działanie oleju lnianego na schorzenia układu pokarmowego, takie jak wrzody żołądka, zespół jelita drażliwego oraz inne przewlekłe choroby jelit. Systematyczne spożywanie oleju lnianego zwalcza problem powracających zaparć oraz dzięki właściwościom silnie natłuszczającym nawilża i chroni błony śluzowe układu pokarmowego przed działaniem kwasu solnego oraz innych substancji. Naukowcy wskazują również na korzystne właściwości oleju lnianego w kwestii hemoroidów i ich leczenia. Zwraca się również dużą uwagę innym właściwościom oleju lnianego, dzięki którym olej lniany zapobiega refluksowi, nadkwasocie oraz nawracającej zgadze.

OLEJ LNIANY I JEGO WŁAŚCIWOŚCI W ODCHUDZANIU I NA DIECIE

Kolejną korzystną właściwością oleju lnianego jest jego wpływ na przemiany metaboliczne oraz proces odchudzania. Zawarte w oleju lnianym kwasy Omega-3 pomagają usprawnić pracę układu trawiennego i przyśpieszają metabolizm. Zawarty w oleju lnianym błonnik chłonie wodę oraz zapełnia żołądek jednocześnie zmniejszając apetyt.

OLEJ LNIANY I JEGO WŁAŚCIWOŚCI W CIĄŻY

Olej lniany jest substancją bardzo cenną – zwłaszcza w okresie ciąży i połogu. Zawarte w oleju lnianym kwasy Omega-3, głównie kwasy EPA i DHA to bardzo ważne substancje, które stanowią materiał budulcowy mózgu dziecka – rozwijającego się już w łonie matki. Zadaniem przyszłej mamy jest systematyczne uzupełnianie kwasów DHA i EPA od początku ciąży lub od drugiego jej trymestru. III trymestr jest najważniejszy pod względem suplementacji kwasów Omega-3 oraz dostarczania odpowiedniej ilości białka do organizmu. Również podczas karmienia piersią spożywanie oleju lnianego może się znacznie przyczynić do prawidłowych ilości kwasów DHA i EPA w mleku matki. Badania naukowe wykazują, że dzieci matek, które podczas ciąży regularnie przyjmowały kwasy Omega-3, cechują się wyższym poziomem inteligencji oraz większymi umiejętnościami w zapamiętywaniu i koncentracji (nawet o 19%).

OLEJ LNIANY I JEGO WŁAŚCIWOŚCI DLA SPORTOWCÓW

Olej lniany jest jednym z ulubionych produktów spożywczych sportowców oraz osób lubiących aktywny tryb życia. Jego właściwości cenione są zwłaszcza w połączeniu z produktami zawierającymi wysokie ilości pełnowartościowego białka, jak np. biały ser (czyli potocznie twaróg). Mowa tu o mieszance łatwo przyswajalnych substancji odżywczych, jaką jest pasta budwigowa. Odpowiednie połączenie białego sera oraz oleju bogatego w kwasy Omega-3 zapewnia szybkie przyswojenie wszystkich składników zawartych w paście. Dla sportowca kluczowe znaczenie w kwestii spożywania oleju lnianego mają następujące właściwości:

1. Olej lniany redukuje ilość tkanki tłuszczowej.
2. Olej lniany wpływa na szybszą regenerację tkanki mięśniowej oraz zmniejsza dolegliwości potreningowe, np. ból mięśni.
3. Olej lniany wspomaga pracę ośrodkowego układu nerwowego oraz działa korzystnie na próg wytrzymałości psychicznej podczas wysiłku.
4. Olej lniany zapewnia lepsze samopoczucie, reguluje gospodarkę hormonalną i wpływa korzystnie na nastrój sportowca.
5. Olej lniany w połączeniu z produktami zawierającymi duże ilości białka podwyższa możliwości wchłaniania pewnych substancji odżywczych.

Olej lniany jest produktem znanym i cenionym wśród sportowców: lekkoatletów, kulturystów oraz osoby uprawiające sporty wytrzymałościowe oraz fitness. Właściwości oleju lnianego pomagają wzmocnić pracę serca i układu krwionośnego sportowca, zapobiegają infekcjom, mobilizują system odpornościowy do walki z chorobami, usprawnia trawienie.

OLEJ LNIANY I JEGO WŁAŚCIWOŚCI DLA OSÓB STARSZYCH

Olej lniany działa leczniczo na układ krwionośny, dlatego jego spożycie zalecane jest osobom w starszym wieku. Kolejną zaletą regularnego spożywania oleju lnianego jest fakt, iż zawarte w oleju kwasy tłuszczowe wywierają pozytywny wpływ na pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację oraz pomagają w leczeniu choroby Alzheimera oraz Parkinsona. Badania naukowe potwierdzają, że systematyczne spożywanie kwasów Omega-3 zawartych w oleju lnianym wzmacnia mięsień sercowy, naczynia wieńcowe oraz układ naczyń krwionośnych. Ponadto olej lniany bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe wykazuje zauważalny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Regularne przyjmowanie oleju lnianego gwarantuje obniżenie poziomu szkodliwego cholesterolu we krwi oraz co za tym idzie – obniżenie ryzyka zawału serca oraz udaru.

OLEJ LNIANY I JEGO WŁAŚCIWOŚCI W DZIAŁANIU NA UKŁAD NERWOWY I PSYCHIKĘ

Składniki oleju lnianego wykazują duże działanie na ośrodkowy układ nerwowy. Kwasy Omega-3 można nazwać naturalnym antydepresantem, tak więc lekarze zalecają bogatą suplementację Omega-3 podczas leczenia chorób układu nerwowego. Naukowcy wykazują także pozytywne skutki spożywania oleju lnianego w takich chorobach układu nerwowego jak stwardnienie rozsiane, epilepsja (padaczka) czy też migrena.  Olej lniany wykorzystywany jest również w takich dolegliwościach jak drętwienie i mrowienie kończyn oraz uszkodzenie nerwów oraz połączeń nerwowych u osób chorych na cukrzycę. Zawarty w oleju lnianym kwas ALA to podstawowy materiał budulcowy mózgu, dlatego jego odpowiedni poziom we krwi zapewnia prawidłowe działanie kory mózgowej, ośrodku wzroku i pamięci oraz odpowiada za naszą równowagę psychiczną i stany emocjonalne.

POZOSTAŁE WŁAŚCIWOŚCI OLEJU LNIANEGO

Zawarte w oleju lnianym kwasy Omega-3 regulują pracę nerek, regulują ciśnienie tętnicze, wykazują duży wpływ na agregację płytek krwi w krwiobiegu, usprawniają pracę układu krwionośnego, oddziałują na poziom erytropoezy we krwi poprzez kontrolę nad jej uwalnianiem do krwiobiegu, regulują napięcie mięśni gładkich oskrzeli, odtłuszcza wątrobę, zaś dzięki właściwościom pielęgnacyjnym, natłuszczającym i upiększającym olejki z lnu stosowane są w kosmetyce oraz masażu. Dodatkowo dzięki właściwościom odbudowy komórek olejki z lnu zapobiegają zgubnym skutkom zbyt długiej ekspozycji na światło UV. Kwas alfa-linolenowy (ALA) normalizuje pracę gruczołów w ciele człowieka, wpływa na właściwą gęstość łoju, co oznacza, że w przypadku skóry tłustej może on mieć bardzo korzystny wpływ na jego równomierne rozprowadzanie się po skórze głowy.

Udowodniono również, że olej lniany spożywany regularnie zapobiega łysieniu u mężczyzn. Zawarte w oleju lignany hamują bowiem aktywność enzymu odpowiedzialnego za przekształcanie się dihydrotestosteronu, który to właśnie przyczynia się do łysienia.
Ponadto zawarte w oleju lnianym kwasy Omega-3 pomagają podwyższyć odporność organizmu, mobilizują układ immunologiczny do większej aktywności, zapobiegają stanom zapalnym, aktywizują regenerację wewnątrzkomórkową oraz zapobiegają odkładaniu się tłuszczów do tkanki tłuszczowej.
Olej lniany można by nazwać cudownym specyfikiem. Jest on doskonałym lekiem na wiele przypadłości, dlatego warto spożywać go regularnie.

Jak odróżnić w sklepie zdrową żywność od niezdrowej?

Następny

4 komentarze do wpisu „Olej lniany i jego właściwości”

  1. Olej lniany jest tak długo ważny jak data na nim, część producentów widać, że nie tłoczy oleju tylko sprowadza (pewnie z chin) więc stąd krótszy termin (musza liczyć się z terminem dostawy). oleje rzeczywiście produkowane w Polsce i pakowane do butelek prosto po rozlaniu są ważne 3 miesiące np. tak jak lenvitol z oleofarmu i nic się z nimi nie dzieje. Niestety olej lniany jest coraz bardziej popularny i wiele firm nie wiadomo skąd próbuje się wzbogacić tanim kosztem, nie interesuje ich jakość takie oleju.

    Odpowiedz
  2. Mam pytanie odnośnie daty ważności oleju. Gdy kupuję w aptece olej lniany z Oleofarmu, to widnieje na nim dość długa data ważności (około 3 miesiące). Więc jak to z tym jest? Po 4 tygodniach mam go wyrzucić, bo już jest niezdatny do spożycia, mimo, że data na butelce mówi inaczej?

    Odpowiedz
  3. @ sooja
    Ludzie faszerują się różnymi suplementami, bowiem wierzą, że one im pomogą, a jak pokazuje efekt placebo wiara potrafi czynić cuda.
    Co więcej suplementy zwykle mają neutralny smak, a co niektórym po prostu nie smakują ryby. Oczywiście są również sałatki i inne zdrowe opcje, ale co niektórym się po prostu wydaje, że jak coś jest skondensowane to skuteczniej działa. Jest to zazwyczaj słuszna zasada, ale niestety nie zawsze się sprawdza. Stąd też prawdopodobnie biorą się takie zachowania…

    Odpowiedz
  4. Generalnie olej bogaty w kwasy omega-3 to podstawa przy spalaniu tłuszczów. Nie rozumiem ludzi, ktorzy faszerują się jakimiś olimpami albo innymi suplami skoro na rynku sa różne dobrodziejstwa, które najzwyczajniej w świecie dobrze smakują. Opcja pierwsza to właśnie oleje. Ja dodaje golden dropa do sałatek na zimno i jest naprawdę mistrzostwem świata. No ale jak ktoś ma problem z sałatkami to odsyłam do opcji drugiej – ryby/ owoce morza. Jeśli chodzi o te drugie to praktycznie wszystkie. W przypadku ryb polecam tylko te tłuste (ale zdrowo tłuste), jak makrela łosoś albo sledź.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz