Dieta bezglutenowa

12 kwietnia 2014 Tagi , , , ,

Dieta bezglutenowa stosowana jest zarówno jako forma kuracji odchudzającej, jak też sposób odżywiania przy niebezpiecznej chorobie zwanej celiakią. Jak sama nazwa wskazuje dieta wyklucza spożywania glutenu, co wiąże się z faktem, że z jadłospisu wykluczone są wszystkie produkty zawierające pszenicę, żyto, jęczmień oraz, pszenżyto, orkisz oraz wszelkie wyroby z ich dodatkiem.Na czym polega i jak działa? Dowiedz się czytając poniższy artykuł.

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Dieta wyklucza spożywanie glutenu. Produkty bezglutenowe oznaczone są międzynarodowym symbolem w postaci przekreślonego kłosa. Ten sposób żywienia wyklucza produkty z dodatkiem zbóż. Ostatnie badanie wykazały jednak, że dopuszcza się obecność owsa. Niestety nasz polski owies okazuje się być zbyt zanieczyszczony, także jego obecność w przyjmowanych przez nas posiłkach jest również zakazana.

[AdSense-A]

Co może jeść osoba pozostająca na diecie bezglutenowej?

Produkty naturalnie go pozbawione, czyli kaszę, ryż, soczewicę, sorgo, mięso, owoce i warzywa.  Jak widać jadłospis nie jest jakoś drastycznie ograniczony. Dla osób, których przerażeniem napawa myśl o wykluczeniu ze swoich posiłków pieczywa mamy dobrą wiadomość – można samemu piec sobie chleb bezglutenowy z dodatkiem specjalnej mąki.

Produkty zakazane, czyli te bogate w gluten pobudzają ludzki organizm do produkcji insuliny. Hormon ten, kiedy występuje w zbyt wysokim poziomie powoduje, że w ciele człowieka gromadzi się tłuszcz. Co więcej podwyższona insulina zmniejsza poziom cukru we krwi, co z kolei powoduje, że jesteśmy bardziej skłonni do podjadania słodkich, wysokokalorycznych przekąsek.

Niektórzy specjaliści od spraw żywienia nie zalecają stosowania diety dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jest to dieta przeznaczona głównie dla ludzi z chorobą trzewną i alergią!

Co to jest celiakia?

Celiakia, czyli inaczej choroba trzewna jest przypadłością, która objawia się nietolerancją glutenu. Osoba chora, która zje produkty glutenowe odczuwa zaburzenia trawienia i wchłaniania jelitowego. Objawami mogą być bóle brzucha, niedożywienie, apatia, utrata apetytu oraz szereg innych dolegliwości. Chorują zarówno osoby starsze, jak i dzieci – wiek w przypadku występowania tej choroby nie ma najmniejszego znaczenia. Jest to choroba nieuleczalna i jedynym znanym jak dotąd lekarstwem jest stosowanie właśnie diety bezglutenowej.

Bardzo często choroba ta przez wiele lat nie daje konkretnych symptomów, czy objawów swojej obecności. Może ujawniać się poprzez silnie stresujące sytuacje, skrajne niedożywienie organizmu niekoniecznie idące w parze z utratą wagi, opóźnione dojrzewanie płciowe, dolegliwości brzuszne oraz zaburzenia emocjonalne. Oznaką mogą być też zmiany skórne w postaci wyprysków i wysuszeń głównie w rejonach krzyża i pośladków.

Poprzedni

Czy piwo i odchudzanie mogą iść w parze?

Dieta sposobem na piękną cerę!

Następny

Dodaj komentarz