Dieta na trądzik

Tagi , , ,

Jakie produkty są zalecane?

Dieta na trądzik powinna opierać się na produktach pełnoziarnistych, dużej ilości błonnika oraz świeżych warzywach. Ważnym elementem diety przeciwtrądzikowej jest cynk, który ułatwia gojenie się ran, wzmacnia odporność i ogranicza łojotok.

Należy więc spożywać dużo owoców morza, kasz i roślin strączkowych, które są bogate w ten mikroelement. Wszelkie produkty wspomagające oczyszczanie organizmu z toksyn, jak pełnoziarniste pieczywo, otręby, brązowy ryż i inne bogate w błonnik powinny być podstawą posiłków w diecie na trądzik. Witamina A natomiast pomaga uregulować wydzielanie sebum przez skórę – znajdziemy ją w czerwonych i pomarańczowych warzywach. Cennymi witaminami w walce z trądzikiem jest także witamina B6, E i C oraz kwasy omega 3 i 6. Należy pamiętać też o wypijaniu 2 litrów wody dziennie, co pomoże w procesie usuwania toksyn.

Dieta ma duże znaczenie w leczeniu trądziku, stosując się do zaleceń dietetyków można znacznie go ograniczyć a dodatkowo cieszyć się lepszym zdrowiem i odpornością, gdyż produkty zalecane w diecie na trądzik wpływają pozytywnie na cały organizm.

Poprzedni

Sensitve cycling – nie tylko piękni i młodzi

WIZUALIZACJA – sekret który warto poznać! zaprogramuj się już dziś!

Następny

Dodaj komentarz