Dieta według grupy krwi

, Tagi

Stając się coraz bardziej świadomi tego, że nasz sposób żywienia wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, w obecnym czasie prawie każdy z nas próbuje jeść coraz bardziej zdrowo, stosując w tym celu różnego rodzaju diety. Jedną z popularnych ostatnio diet jest ta, której jadłospis układa się według posiadanej przez nas grupy krwi. Grupa krwi u każdego człowieka wyznacza funkcjonowanie całego jego układu odpornościowego. Jeśli więc zaczniemy odżywiać się według potrzeb naszej grupy krwi, będziemy mieli o wiele lepiej pracujący układ immunologiczny. Każda grupa krwi ma inne właściwości, a jeśli jemy pokarm z innymi przeciwciałami, niż nasza krew, wtedy nasz organizm zwyczajnie nie przyjmuje niektórych elementów jedzenia.

Jakie są, więc konsekwencje żywienia wbrew grupie krwi?

Przede wszystkim cierpi nasz żołądek i jelita. Ich śluzówka zostaje podrażniona, co może skutkować niewłaściwą pracą tych organów. Skutkuje to najczęściej również zwolnioną przemianą materii oraz problemami z wypróżnianiem się. W skrajnych wypadkach zła dieta może być nawet przyczyną poważnej hepatopatii lub nawet marskości wątroby. Zanieczyszczenie krwi ma też wpływ na pracę nerek może ona się, bowiem znacznie pogarszać. Ogólne żywienie się wbrew swojej grupie krwi skutkuje słabszym zdrowiem i pogorszonym samopoczuciem. Żeby wyeliminować te dolegliwości, należy zmienić swoją dietę na tą najbardziej właściwą posiadanej przez nas grupie. Winą złego dopasowania jedzenia do krwi są lektyny, czyli mikrocząsteczki, zawarte w żywności. Ostatnio popularna stała się dieta bezglutenowa. Gluten jest niczym innym, jak lektyną, która jest szkodliwa dla niektórych grup krwi.

Co, dla kogo?

  • Osoby z grupą krwi 0 powinny wystrzegać się glutenu, ponieważ ma on zły wpływ na pracę ich jelit z powodu niezgodności lektyn z antygenami, zawartymi w krwi.
  • Osoby z grupą krwi 0 powinny wystrzegać się wieprzowiny, śledzi, łososia, tłustego nabiału, pieczywa z glutenem, warzyw z wysokim indeksem glikemicznym i pomarańczowych owoców.
  • Natomiast ludzie z grupą krwi z antygenem A powinni się wystrzegać mięsa (oprócz drobiu), morskich ryb, tłustego i mocno przetworzonego nabiału, wieloziarnistego chleba, czerwonych warzyw, ziemniaków i pomarańczowych owoców.
  • Osoby z grupą krwi B nie powinny spożywać drobiu i wieprzowiny, ciężkostrawnych ryb i owoców morza, serów pleśniowych, kukurydzy i jej przetworów, kasz (oprócz jaglanej) i kokosów.
  • Natomiast osoby posiadające w krwi antygen A i B powinny wystrzegać się tego, co osoby z grupą krwi zarówno A jak i B.

Każda grupa krwi posiada najbardziej właściwą grupę pokarmu, który jest dla nich odpowiedni i niezbędny. Jest to z reguły zarówno pokarm, który powinien być spożywany z umiarem jak i taki, którego powinniśmy się w miarę możliwości wystrzegać. Wszystkie grupy krwi będą miały inne wskazania i przeciwwskazania w diecie. Dietę należy wprowadzać powoli, aby oszczędzić organizmowi szoku. W związku z tym, że jest to jedna z wielu diet, które zyskały popularność w ostatnim okresie czasu, dieta ta ma jednakowo dużą ilość zwolenników jak i przeciwników.

Poprzedni

Jak oczyścić organizm?

Płaski brzuch w miesiąc

Następny

Dodaj komentarz