Imbir na odchudzanie

, , Tagi , ,

Imbir to jedna z powszechnie znanych roślin leczniczych, która może poszczycić się także właściwościami odchudzającymi. Jeszcze do niedawna korzeń imbiru był stosowany głównie w walce z przeziębieniami i grypą, jednak zdaniem dietetyków ta cenna roślina znakomicie sprawdza się również w walce ze zbędnymi kilogramami.

Kilka słów o historii imbiru

Dokładnie pochodzenie imbiru nie jest znane, wiadomo jednak, iż roślina ta do Europy została prawdopodobnie sprowadzona z Ziemi Świętej. Najwcześniej imbir pojawił się na terenie Anglii – początkowo roślina ta miała na celu głównie ochronę ludności przed zarazą, jednak Anglicy bardzo szybko docenili niepowtarzalny smak i aromat tej przyprawy. Imbir do dnia dzisiejszego jest tam bardzo często dodawany do herbaty, piwa, a nawet do wina. Imbir to roślina dobrze znana również mieszkańcom państw azjatyckich. W Azji z imbiru przyrządza się konfitury, a także produkuje imbirowe cukierki. Początkowo imbir był stosowany głównie jako przyprawa, później przekonano się, iż w tej niepozornie wyglądającej roślinie kryje się wiele cennych składników leczniczych.

Imbir na odchudzanie

W świeżym kłączu imbiru znajdują się związki, które świetnie sprawdzają się jako środek na zgagę. Imbir skutecznie pochłania kwasy, które cofają się do przełyku z żołądka, łagodząc tym samym podrażnienia. Dzięki temu żołądek może lepiej pracować, poprawiając trawienie. Zaburzenia układu pokarmowego mogą sprawiać, iż w żołądku lub w jelitach zalegają resztki jedzenia, a te przyczyniają się do powstawania dolegliwości gastrycznych. Imbir zmniejsza ryzyko wzdęć, które zwiększają masę ciała. Spożywanie imbiru w określonych ilościach znakomicie pozwala ponadto spalać zbędny tłuszcz. Imbir poza tym, iż skutecznie poprawia przemianę materii, wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. Dodatkowo powoduje uczucie sytości, dzięki czemu spożywamy mniej pokarmów. Wystarczy dodać jedną małą łyżeczkę imbiru do potrawy, by poczuć sytość dwa razy szybciej!

Oczyszcza organizm i reguluje poziom glukozy

Imbir jest znany z silnego działania odtruwającego, dlatego dodawanie tej przyprawy do dań jest szczególnie wskazane w trakcie kuracji odchudzających. Imbir pomaga pozbyć się zalegających w organizmie toksyn i złogów, wspomagając tym samym proces trawienia. Spożywanie imbiru nawet w niewielkich ilościach pomaga lepiej wchłaniać najważniejsze substancje odżywcze do krwi. Jest to szczególnie ważne w trakcie odchudzania, kiedy na ogół tracimy sporo cennych witamin i mikroelementów. Warto też zwrócić uwagę na fakt, iż imbir reguluje poziom glukozy we krwi. To także bardzo ważna informacja dla osób walczących ze zbędną tkanką tłuszczową, gdyż udowodniono, iż właściwy poziom cukru ma bezpośredni wpływ na prawidłową masę ciała.

Kto nie powinien spożywać imbiru?

Do celów leczniczych i odchudzających zaleca się stosowanie świeżego imbiru, chociaż imbir sproszkowany także wydaje się mieć skuteczne działanie. Trzeba jednak wiedzieć, że istnieją przeciwwskazania do spożywania imbiru. Po imbir nie powinny sięgać kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią. Odradza się również stosowanie tej przyprawy osobom cierpiącym na przewlekłe choroby układu pokarmowego (między innymi na wrzody żołądka i dwunastnicy).

Poprzedni

Jakie efekty daje skakanie na skakance?

Masaż brzucha chińską bańką

Następny

Dodaj komentarz