Jagody z całego świata są tak samo zdrowe

, 8 marca 2016 Tagi , , , , , , ,

Jagody, niezależnie od tego gdzie na świecie rosną, są znane ze swoich właściwości prozdrowotnych. Między innymi hamują łaknienie, obniżają poziom cukru we krwi, mają działanie antynowotworowe.

Jagoda acai – najzdrowsza na świecie?

Acai to jagody pochodzące z dżungli amazońskiej. Słyną z tego, że zawierają największą liczbę przeciwutleniaczy. Sok z jagód acai jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością, nie należy jednak do najtańszych. Czym jeszcze może pochwalić się acai? Zawierają wiele witamin, między innymi zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, A i E. Są źródłem składników mineralnych takich jak magnez, fosfor, potas. Jagody acai mogą być śmiało polecone osobom cierpiącym na zbyt wysoki cholesterol, problemy z sercem oraz układem krwionośnym, na przykład kiedy żyły są słabe i kiepsko widoczne przez skórę, albo kruche i utrudniające przepływ krwi. Jagody są pomocne kobietom, które cierpią na problemy związane z cyklem menstruacyjnym, ciężko znoszą napięcie przedmiesiączkowe i cierpią na bóle menstruacyjne. Jagody acai są popularne w naszych kręgach ze względu na to, że doskonale oczyszczają organizm oraz pobudzają metabolizm. Jednakże wszystkie te cechy nie są w żaden sposób wywyższające owoce acai czy na tyle niezwykłe, by wyjaśnić jej wielką popularność. Badania wykazały ponadto, że jagody te zawierają w istocie mniej wapnia oraz białka, niż powszechnie sądzono do niedawna.

Aronia niczym nie ustępuje acai

Owoce aronii zna każdy i każdy ich kosztował. Co więcej, warto wiedzieć, że niczym one nie ustępują acai. Mają podobną ilość antyoksydantów co rozsławiony owoc z Amazonii. Co więcej znacznie łatwiej jest zdobyć aronię, a nawet samodzielnie ją wyhodować bez dodatku groźnych substancji i nawozów sztucznych. Owoce aronii nadają się idealnie na letni świeży kompot, można z nich robić dżemy i przetwory, są doskonałe do wyciśnięcia jako sok. Niektórzy przyrządzają z aronii nalewki i wina. Co najważniejsze kosztuje ona znacznie mniej niż będące „na topie” acai. Aronia zawiera w sobie składniki, które są remedium na wiele chorób cywilizacyjnych, podobnie jak acai. Jej spożycie jest pomocne u osób cierpiących na miażdżycę, nadciśnienie, nowotwory. Głęboki czerwony kolor soku z aronni zdradza, że zawiera on ważną dla zdrowia witaminę P, należącą do flawonoidów, jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Witamina ta sprawia również, że aronia jest wyjątkowo odporna na atakujące roślinę grzyby, bakterie czy chcące pożywić się owocami i liśćmi owady. Aronia zawiera w sobie witaminy z grupy B, w tym witaminę B9, czyli popularny kwas foliowy, bardzo potrzebny kobietom oraz rozwijającym się w ich łonach dzieciom. W aronii znajduje się duża ilość wapnia, manganu, żelaza, jodu, boru, miedzi. Pozwala zatem utrzymać zdrową tarczycę. Bor pełni w organizmie ludzkim ważną rolę, lecz często cierpimy na jego znaczne niedobory. Konsekwencjami tego jest kruchość kości, większa podatność na osteoporozę w późniejszym wieku, ponieważ bor bierze udział w produkcji tkanki kostnej obok wapnia i witaminy D. Dlatego aronia to smaczne i zdrowe rozwiązanie dla kobiet w okresie przekwitania, które potrzebują również kwasu foliowego oraz żelaza.

Warto jeść jagody z rodzimego lasu

Nasze lasy są bogate w jagody, nie trzeba się po nie wybierać do lasów amazońskich ani w odległe tropiki. Jagody są u nas tradycyjnie zbierane i słusznie, ponieważ cieszą się wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Wszystkie owoce z rodziny jagód cieszą się dobrą sławą jeśli chodzi o poprawę wzroku, nawet w przypadku osób starszych. To również jednocześnie zdrowy owoc dla starszych osób, uzupełniający witaminy i mikroelementy. Przoduje w tym przede wszystkim borówka amerykańska, którą można bez większych trudności hodować w Polsce. Jednak właściwość tą posiadają każde jagody, dlatego warto je zbierać, zjadać na surowo oraz tworzyć z nich przetwory, jakie posłużą do spożycia zimą. Jagody i borówki leśne pełnią w medycynie ludowej od dawien dawna rolę skutecznych lekarstw. Na przykład są bardzo przydatne w przypadku bólu brzucha, biegunek. W jagodach zawarte jest dużo garbników, które mają właściwości uspokajające ruchy mięśni gładkich narządów wewnętrznych. Ponadto napar z suszonych jagód ma działanie neutralizujące dla niektórych toksycznych substancji, poprzez wychwycenie ich cząsteczek i usunięcie ich wraz z produktami przemiany materii z organizmu.

Acai, jagody, a odchudzanie

Wiele kobiet słyszało o tym, że owoce acai są skuteczne przy zrzucaniu wagi. Tak naprawdę nie trzeba sięgać aż po acai, chociaż z pewnością są one skuteczne, aby przyśpieszyć metabolizm i go usprawnić. Wystarczy skorzystać z dobrodziejstw naszych rodzimych jagód oraz borówek. Ponieważ obniżają poziom cukru we krwi, zmniejszają również uczucie głodu. Dlatego między posiłkami powstają większe przerwy bez uczucia ssania w żołądku i chęci na niezdrowe przekąski. Jagody mogą być również zdrową, oraz niskokaloryczną przekąską pomiędzy posiłkami. W sezonie letnim warto korzystać z ich dobrodziejstw.

Poprzedni

Najczęstsze błędy Polaków przy braniu leków

Czy jazda na rowerze jest zawsze korzystna?

Następny

Dodaj komentarz