Przepisy dla diety oczyszczającej

, Tagi ,

W dzisiejszych czasach, w których żyjemy szybko, głośno, w których otaczają nas spaliny, zanieczyszczenia, nawet w jedzeniu dieta oczyszczająca jest niejako koniecznością. Wszystkie szkodliwe substancje i toksyny z wysoko przetworzonej żywności, z wody i powietrza, zalegają również w naszym organizmie, co sprawia, że częściej chorujemy, przez obniżoną odporność, gorzej śpimy i mamy gorsze samopoczucie, nawiedzają nas częste bóle głowy, problemy z układem pokarmowym, z trawieniem, a często nawet z problemami skórnymi. Warto co jakiś czas zastosować dwutygodniową dietę oczyszczającą, by poczuć się lepiej i przede wszystkim zdrowiej.

Co jeść na diecie oczyszczającej?

By skutecznie oczyścić nasz organizm z diety kilka produktów należy wyeliminować z diety, a kilka z nich jeść bezwzględnie. Dieta oczyszczająca podzielona jest na dwa etapy. Pierwszy z nich, to etap warzywny, podczas którego zjadamy seler, buraki, rzodkiew, marchewkę, chrzan, rzepę, kalafior, cebulę, brokuły, kapustę, cukinię, dynię, pietruszkę- zarówno nać jak i korzeń, czosnek. por, kabaczek, ogórki, rzeżuchę, koper włoski. Te wszystkie warzywa są bardzo bogate w błonnik,witaminy i cenne minerały. Są zdrowe, pożywne, likwidują wolne rodniki i pomagają pozbyć się zaparć, złogów w jelitach i toksyn. Drugim etapem diety oczyszczającej jest dołączenie do zjadanych warzyw produktów pełnoziarnistych, których zjadamy przynajmniej jedną porcję w ciągu dnia. Warto wybrać kasze: gryczaną, jęczmienną, ryż, proso, kukurydzę.

Czego unikać na diecie oczyszczającej?

W czasie diety oczyszczającej należy unikać kilku produktów, które nie pomagają w skutecznym pozbyciu się szkodliwych substancji z naszego organizmu. W czasie dwutygodniowej diety oczyszczającej nie jemy ziemniaków, pszenicy, pieczywa, tłuszczu, mięsa, orzechów, żadnych produktów mlecznych i słodkich owoców. Rezygnujemy również z mocnej kawy i herbaty, słodyczy, alkoholu i papierosów.

Dieta oczyszczająca- przepisy

Bardzo pysznymi i skutecznymi w oczyszczaniu organizmu są soki warzywne, które z powodzeniem możemy pić na pierwsze i drugie śniadanie lub na podwieczorek. Zielony ogórek, w połączeniu ze słodką marchewką i rzodkiewką, oczyści nasz organizm z toksyn i złogów oraz uzupełni niedobór witamin, więc warto zaserwować sobie taki „koktajl”. Wystarczy wrzucić te trzy warzywa do sokowirówki i pyszne śniadanie gotowe. Innym świetnym sokiem jest sok pomidorowy. Jak go przyrządzić? Wystarczy wycisnąć sok z pół kilograma pomidorów, dodać ćwiartkę pokrojonej cebuli, garść koperku i chili i wszystko razem zmiksować. Pomidory uwolnią nasz organizm z toksyn, a chili skutecznie pobudzi przemianę materii. Na obiad warto zjeść oczyszczającą zupę marchwiową. Warzywa (marchewkę, pietruszkę) podsmażamy delikatnie, dolewamy wody, wyciskamy świeży imbir, gotujemy do miękkości warzyw, miksujemy blenderem i jemy ze smakiem i na zdrowie.

Poprzedni

Zasady diety japoński cud

Dieta reaktywna przy hipoglikemii

Następny

Dodaj komentarz