Zasady diety japoński cud

, , Tagi ,

Spośród wielu różnego rodzaju kuracji odchudzających coraz częściej zwraca się uwagę na dietę japoński cud, która znana jest także jako dieta japońska oraz trzynastodniowa. Twórcą tej specyficznej kuracji jest doktor Igor Błagoobrazow, specjalista medycyny naturalnej oraz neurolog. Dieta ta jest polecana nie tylko tym osobom, które pragną schudnąć, ale także wszystkim tym, którzy chcą uregulować własną przemianę materii.

Niskokaloryczna dieta japoński cud

Dieta japońska, określana również mianem trzynastodniowej, jest dietą niskokaloryczną, a z tego względu często wzbudza kontrowersje. Wiadomo bowiem, że ludzki organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować bez najważniejszych składników odżywczych. Dlatego też nie należy stosować japońskiej diety cud dłużej niż trzynaście dni. Kuracja ta w dużym stopniu koncentruje się na ograniczeniu węglowodanów w menu, jednak składa się z takich posiłków, by nie doprowadzić do osłabienia organizmu. Podstawą tej dość restrykcyjnej diety jest uregulowanie procesu przemiany materii, ale dzięki niej można też zrzucić zbędną tkankę tłuszczową.

Małe i częste posiłki

Japońska dieta cud polega przede wszystkim na spożywaniu niewielkich, ale częstych posiłków. Mogą one być przygotowywane na bazie produktów sezonowych, a więc dostępnych w danej porze świeżych owoców i warzyw. Pokarmy należy przeżuwać bardzo powoli, a co więcej, posiłki można nawet celebrować. Większość produktów może być spożywana na surowo, ewentualnie możemy też skorzystać z szybkiego podsmażenia.

Co wolno, a czego nie wolno jeść?

Jak już wcześniej wspomniano, trzynastodniowa kuracja opracowana przez doktora Igora Błagoobrazowa polega przede wszystkim na ograniczeniu węglowodanów. Oznacza to, że z diety należy wyeliminować takie produkty, jak: makarony, cukier, słodycze, mleko, majonez, buliony oraz sól. Zamiast słodyczy warto mieć pod ręką zdrowe przekąski, zwłaszcza jeśli lubimy podjadać między posiłkami. Wówczas warto sięgnąć po suszone śliwki, morele czy banany. Można również spożywać orzechy. Na diecie japońskiej posiłki można przygotowywać zarówno na bazie świeżych warzyw, jak i ryb. Ryby odgrywają szczególnie istotne znaczenie w menu wszystkich mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni – są one cennym źródłem kwasów omega, które dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

Ile można schudnąć na diecie japońskiej?

Dieta japoński cud jest stosowana zarówno w celu poprawy przemiany materii, jak i w celu zrzucenia zbędnych kilogramów. Kuracja może trwać maksymalnie trzynaście dni, by nie doprowadzić do ogólnego osłabienia organizmu. Dzięki diecie japońskiej można schudnąć nawet do dwunastu kilogramów. Kuracja ta nie powinna być jednak stosowana przez kobiety w ciąży, osoby starsze, a także przez młodzież w okresie dorastania.

Poprzedni

Domowe ćwiczenia na uda

Przepisy dla diety oczyszczającej

Następny

Dodaj komentarz