Strona główna Jedzenie Suszone morele – naturalne i zdrowe

Suszone morele – naturalne i zdrowe

1065
0
PODZIEL SIĘ
Suszone morele – naturalne i zdrowe
Oceń wpis

Naturalne, dojrzałe morele są smaczne i obfitują w wiele witamin oraz składników mineralnych. Obfitują w potas i błonnik, żelazo, wapń oraz witaminy B, PP i C. Mają słodki smak i są lekkostrawne. Okazuje się, że 100 g świeżych owoców zawiera zaledwie 50 kalorii. Konsumenci doceniają je nie tylko za wspaniały smak, ale również za ich cenne wartości odżywcze oraz dobroczynne działanie na organizm. Badania dowodzą, że morele regulują ciśnienie, łagodzą objawy nadkwasoty, a także opóźniają procesy starzenia. Wszystkie te właściwości sprawiają, że stanowią smaczny i zdrowy element diety.

Właściwości suszonych moreli

Świeże morele można jeść w sezonie letnim, natomiast w okresie jesienno-zimowym najlepiej sięgnąć po ciemne morele suszone. Podobnie jak naturalne owoce, również suszone morele sprzyjają zdrowiu i urodzie. Wysokiej jakości morele są starannie wyselekcjonowane i nie zawierają siarki. Warto podkreślić, że mają korzystny wpływ na układ trawienny i wspierają pracę nerek. Ponadto pomagają regulować ciśnienie krwi. Działanie zasadotwórcze moreli sprawia, że zaleca się je osobom cierpiącym na nadkwasotę. Ich dobroczynne działanie na organizm ludzki jest ściśle związane z zawartością przeciwutleniaczy, które sprzyjają zdrowiu i urodzie. Przede wszystkim zawierają przeciwutleniacze, czyli związki chemiczne neutralizujące szkodliwe działanie wolnych rodników wykazując działanie antynowotworowe. Spowalniają także procesy starzenia w organizmie, dlatego są doceniane, zwłaszcza przez kobiety. Ponadto wspomagają leczenie anemii. W renomowanym sklepie https://naturalniezdrowe.pl/owoce-suszone/32-morele-suszone-ciemne-niesiarkowane-1kg-5902721171050.html  można kupić najwyższej klasy suszone morele oraz inne owoce,

Owoce bez zawartości siarki

O jakości suszonych owoców świadczy sposób ich konserwacji. Najlepsze suszone morele nie zawierają siarczanów, dzięki czemu nie tracą cennych witamin i mikroelementów. Ponadto związki siarki mogą powodować złe samopoczucie, dlatego należy ich unikać, zwłaszcza, jeśli przestrzegamy zdrowej diety. Morele konserwowane w naturalny sposób bez dodatku siarczanów polecane są także osobom cierpiącym na astmę czy choroby krążenia.

Morele zawierają antyoksydanty

Piękny, słoneczny kolor morele posiadają dzięki dużej zawartości beta-karotenu. To żółty barwnik, który jest prowitaminą witaminy A. W wątrobie zmienia się on w witaminę A. Beta karoten ma działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu korzystnie wpływa na wzrok i skórę. To dzięki niemu skóra zachowuje naturalny, młody wygląd, natomiast a oczy lśnią pięknym, zdrowym blaskiem. Antyoksydanty przeciwdziałają starzeniu się komórek i zapobiegają rozwojowi wielu groźnych chorób cywilizacyjnych. Dlatego właśnie polecane są dzieciom oraz osobom w wieku dojrzałym. Codzienna porcja moreli stanowi naturalne źródło witamin i znakomite uzupełnienie zdrowej diety. To panaceum na wiele dolegliwości, które w pewnym stopniu hamuje zgubny wpływ zanieczyszczonego środowiska i wzbogaca nasz jadłospis w wartości odżywcze.

PODZIEL SIĘ