Sól jest stosowana w polskiej kuchni standardowo i trudno sobie wyobrazić potrawy, bez tego dodatku. Ilość soli dodawanej do potraw zwykle uzależniona jest od indywidualnych upodobań, ale zależy również od tego, czy w naszym domu rodzinnym panował zwyczaj solenia oraz w jakim stopniu. Każdy ze smaków jest wyuczony poprzez próbowanie różnych pokarmów i przyswajanie sobie ich charakteru. Jeśli małe dziecko karmione jest potrawami słonymi lub słodkimi później nie smakuje mu nic, co nie jest odpowiednio doprawione. Ponieważ sól uważana jest za białą śmierć młode mamy powinny pamiętać o tym, że przestawiając dziecko na zwykłe posiłki należy ograniczyć lub wyeliminować dodawanie soli i starać się komponować potrawy z pomocą innych również naturalnych smaków.
[AdSense-A]
Właściwości soli a organizm
Sól spożywana jest w postaci wodorotlenku sodu, czyli związku chemicznego, który do sprzedaży przygotowywany jest drogą oczyszczania i rozdrabniania. Ponieważ przeciętny nieuświadomiony człowiek zawsze w pierwszej kolejności wybierze w sklepie to, co ładnie wygląda, również chętniej kupuje sól białą i miałką nie zdając sobie sprawy, że właśnie ta jest najbardziej niepożądana. Składnik ten jest w organizmie potrzebny do regulacji gospodarki wodnej i utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej, ale w ilości nieprzekraczającej 5-6 gram, czyli 1 łyżeczki. Okazuje się również, że znaczną ilość soli spożywamy już w gotowych produktach spożywczych. Warzywa mają niewiele sodu, ale już konserwy, wędliny zawierają znaczne ilości sodu, dlatego trzeba dokładnie czytać etykiety przed zakupem. Nadmiar soli może powodować zaburzenia pracy nerek, obrzęki i nadciśnienie tętnicze będące wynikiem zatrzymywania wody w organizmie. Podejrzewa się też jej wpływ na powstawanie nowotworów żołądka i udarów mózgu.
Jak gotować bez soli?
Jak gotować bez soli, skoro solenie jest kwestią przyzwyczajenia? Pierwszym krokiem będzie z pewnością zmiana nawyków żywieniowych. Podobnie, jak trudno jest od razu zrezygnować ze słodzenia herbaty, tak i w przypadku soli można zacząć od stopniowego zmniejszania jej ilości. W przypadku małych dzieci najlepiej od razu przyzwyczajać je do smaków pochodzących z natury, wśród których znajdą się słodkie, kwaśne, słone czy gorzkie. Odpowiednia kompozycja tych produktów może zagwarantować potrawę niewymagającą przyprawiania solą. Przykładem może być słynna zupa kapuściana stanowiąca podstawę diety odchudzającej, która dzięki kompozycji takich warzyw, jak kapusta, pomidory, papryka i cebula tworzy właściwy smak. Dobrym sposobem na gotowanie bez soli jest przygotowywanie potraw na parze. Dzięki takiej metodzie zachowują się w nich wszystkie naturalne substancje, w tym również sód. Innym zastępstwem mogą być przyprawy. Dla osób przyzwyczajonych do intensywnego solenia dobrym zamiennikiem mogą się okazać ostre gatunki papryki bądź też pieprz, zaś dla amatorów łagodnych potraw doskonale nadadzą się przyprawy ziołowe, których na rynku są obecnie dziesiątki. Można też wykorzystać czosnek oraz nać warzywną o intensywnym aromacie.