Twarożek

, , Tagi , ,

Chociaż liczba przeciwników mleka stale rośnie, to przetwory mleczne są wciąż głównym znanym najważniejszym źródłem wapnia. Dlatego nie wolno zapominać o nim w diecie. Śniadanie jest odpowiednią porą na to, by przyjąć część dziennej dawki tego pierwiastka. Biały serek lub twaróg są sycące i zdrowe a przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu. W wersji dietetycznej zastosować można na śniadanie twarożek chudy, jaki dostępny jest w każdym sklepie spożywczym i nie jest produktem drogim. Twarożek zawiera dużą ilość białka, jakie pomaga budować mięśnie. Przy tym zawiera niewiele kalorii. Porcja dla jednej osoby na śniadanie to raptem dwieście, trzysta kalorii (w zależności od dodatków). Twarożek jest idealną bazą do tworzenia różnych smacznych wersji tego posiłku, na przykład z nowalijkami lub w wersji pikantnej.

Składniki do przygotowania twarożku:

szczypior

pomidor

rzodkiewka

ogórek

pietruszka

cebula

sól morska

pieprz

opakowanie chudego twarożku

jogurt naturalny

opcjonalnie:

czosnek, bazylia

Przygotowanie:

Warzywa należy umyć w bieżącej, ciepłej wodzie, następnie obrać ogórki, posiekać pomidory, rzodkiewki i cebulę do jednej miski. Posypać lekko solą i doprawić pieprzem do smaku. Następnie dodać twarogu i polać niewielką ilością jogurtu naturalnego. Całość rozgnieść i dokładnie wmieszać. Na koniec dodać sporą ilość posiekanego szczypioru oraz pietruszki i znów wymieszać.

Twarożek z pomidorami, ziołami oraz czosnkiem:

Pokroić pomidory i posypać je solą. W tej samej misce rozgnieść opakowanie twarogu, dodać trochę jogurtu. Na desce do krojenia posiekać czosnek i wymieszać całość. Przyprawą jest bazylia, ale można dodać też innych ziół według uznania.

Dodatki:

Twarożek nadaje się do jedzenia z dodatkami, głównie pieczywem, może to być na przykład chleb ciemny pełnoziarnisty. Równie dobrze smakuje z bułkami na przykład bułką grahamką. Pieczywo chrupkie, wafle ryżowe także nadają się jako uzupełnienie śniadania. Twarożek nadaje się idealnie do tworzenia kanapek, jakie dodatkowo można przykryć liściem sałaty.

Poprzedni

Płatki orkiszowe z żurawiną i jagodami goji

Frittata ze szpinakiem i pomidorami

Następny

Dodaj komentarz