Zasady diety fenotypowej

, Tagi ,

Kiedy myślimy o ludziach dotkniętych alergiami pokarmowymi, wyobrażamy sobie gwałtowne, natychmiastowe i, nierzadko, śmiertelnie niebezpieczne reakcje organizmu i cieszymy się, że nas to nie dotyczy. Czy mamy rację?

Czy można mieć alergię pokarmową i nawet o niej nie wiedzieć? Można! Opóźniona alergia pokarmowa (nietolerancja pokarmowa) jest bardzo powszechną dolegliwością, z której większość z nas nie zdaje sobie sprawy. Jak to się dzieje? Otóż objawy nietolerancji mogą się pojawić nawet po kilku dniach od spożycia alergizujących produktów. Dlatego też bardzo trudno jest skojarzyć dręczące nas dolegliwości z konkretnymi pokarmami. Zadanie to ułatwić może specjalny test diagnostyczny, na podstawie którego lekarze specjaliści wyłonią produkty, które nam szkodzą i pomogą wyeliminować je z naszej diety. Powstała w ten sposób, dostosowana do indywidualnych potrzeb każdego organizmu, dieta fenotypowa ma za zadanie uregulować pracę wszystkich narządów i chronić przed chorobami.

Czym jest dieta fenotypowa?

Dieta fenotypowa jest indywidualną dietą metaboliczną (eliminacyjno-rotacyjną). Dieta układana jest przez specjalistów dietetyków na podstawie wyników testu opóźnionej alergii pokarmowej (kodu metabolicznego), narzędzia diagnostycznego pozwalającego zidentyfikować Indywidualny Pokarmowy Profil Immunologiczny jednostki. Kod metaboliczny (test nietolerancji pokarmowej) wykonywany jest poprzez badanie krwi. Pozwala on zidentyfikować produkty alergizujące i unikać ich w codziennej diecie.

Dla kogo

Dzięki stosowaniu diety opartej na indywidualnym Kodzie Metabolicznym, znacznej poprawie ulega ogólny stan zdrowia zarówno u osób chorych, jak i zdrowych. Dieta ta ma wpływ na regulację mikroflory przewodu pokarmowego oraz poprawę wchłaniania składników odżywczych. Opracowana indywidualnie dieta fenotypowa polecana jest szczególnie:

  • osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością,
  • osobom cierpiącym na choroby przewlekłe,
  • osobom uprawiającym sport,
  • kobietom planującym zajście w ciążę,
  • wszystkim (także dzieciom i młodzieży), którzy chcą jak najtrafniej odpowiedzieć na potrzeby swojego organizmu i jak najdłużej zachować zdrowie.

 Właściwości diety fenotypowej

Dostosowuje się ją do indywidualnych potrzeb każdego organizmu.

  • Jej główną zasadą jest eliminacja, wywołujących stan zapalny, składników pokarmowych.
  • Wspomaga układ odpornościowy.
  • Jest odpowiednio zbilansowana – dostarcza niezbędnych substancji odżywczych wszystkim komórkom organizmu, sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu narządów.
  • Wspomaga profilaktykę chorób dieto-zależnych.
  • Ma charakter rotacyjny – jest zróżnicowana, chroni i wspomaga odbudowę błony śluzowej przewodu pokarmowego.
  • Sprzyja nabywaniu tolerancji na szkodliwe czynniki.
  •  Stosuje się ją jako element prewencji wtórnej alergii pokarmowych.
  • Nie wymaga liczenia kalorii.

Pokarmy alergizujące

Spożywanie nietolerowanych przez organizm pokarmów skutkuje zaburzeniami pracy układu pokarmowego i wchłaniania składników odżywczych. Wywołuje wzdęcia, zaparcia, bóle głowy, bóle stawów lub trudności ze zrzuceniem zbędnych kilogramów. Wywoływać reakcję alergiczną może właściwie wszystko. Do najbardziej popularnych produktów alergizujących należą:

  • zboża zawierające gluten,
  • białko mleka krowiego,
  • soja, groch, fasola, soczewica, bób,
  • pomidory,
  • orzechy,
  • owoce morza,
  • kukurydza,
  • truskawki,
  • jajka.

Efekty stosowania diety fenotypowej

  • oczyszczenie, odżywienie i regeneracja organizmu na poziomie komórkowym,
  • unormowanie ciśnienia krwi,
  • poprawa funkcjonowania narządów wewnętrznych,
  • utrata wagi, spowodowana eliminacją produktów wywołujących alergie,
  • budowanie ochrony przed chorobami dieto-zależnymi.
Poprzedni

Dieta dla grupy krwi B

Dieta garstkowa

Następny

Dodaj komentarz