Błonnik to składnik produktów żywnościowych, który w naszym organizmie odgrywa znaczącą rolę. Z jednej strony poprawia perystaltykę jelit, wpływa pozytywnie na usuwanie resztek niestrawionych pokarmów zalegających w jelitach, wchłaniając duże ilości wody pęcznieje i zwiększając masę kałową wpływa na eliminowanie zaparć, a także w obrębie żołądka minimalizuje uczucie głodu pomagając utrzymać prawidłową wagę ciała.
Produkty bogate w błonnik
Spożywanie dużych ilości błonnika pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i systematycznie odtruwany organizm jednak z uwagi na styl współczesnego życia, pośpiech i stałe korzystanie z wysoko przetworzonej żywności ilość włókien jest minimalna.
[AdSense-A]
Przyczyniają się do tego także powszechnie reklamowane szybkie dania, potrawy na wpół przetworzone, kuszące przygotowaniem w przysłowiowe pięć minut. Im bardziej przetworzona żywność, tym mniej w niej błonnika oraz substancji odżywczych i minerałów.
Niedobór błonnika pokarmowego i jego objawy w organizmie
W celu sprawdzenia, czy nasza dieta zawiera produkty bogate w błonnik, należy przeprowadzić analizę naszego jadłospisu. Dzienna porcja błonnika, który powinniśmy dostarczyć do naszego organizmu to ok 30-40g. Niedobór błonnika pokarmowego w naszej diecie może skutkować zaparciami, problemami z układem pokarmowym (żołądkiem, jelitami) oraz w konsekwencji wiele poważnych schorzeń – kamicę pęcherza żółciowego, zespół jelita drażliwego oraz wiele innych.
Produkty zawierające błonnik w dużych ilościach:
- Otręby pszenne – 42,4 g/100 g
- Fasola czerwona – 25 g/100 g
- Wiórki kokosowe, mak – 21 g/100 g
- Groch – 17 g/100 g
- Śliwki suszone – 16,1 g/100 g
- Soja, fasola biała – 15,7 g/100 g
- Migdały – 12,9 g/100 g
- Płatki żytnie – 11,6 g/100 g
- Suszone jabłka, morele – 10,3 g/100 g
- Płatki pszenne, jęczmienne – 10 g/100 g
- Musli z rodzynkami i orzechami – 9 g/100g
- Orzechy laskowe, ziemne – 8,6 – 8,1 g/100g
- Warzywa o największej ilości błonnika: brukselka (5,4), bób (5,8), groszek zielony/konserwowy (6/5,7), karczochy (5,4), korzeń/natka pietruszki (4,9/4,2)
- Owoce o największej zawartości błonnika – awokado (6,7), jeżyny (7,3), maliny (6,7), porzeczki (6,4 – 7,7), żurawiny (4,6)
- Inne produkty: chleb żytni z ziarnami (6,5 – 7,5), kasza jęczmienna perłowa (6,2), popcorn (10), ryż brązowy (8,7)
Wprowadzając do diety produkty wysoko błonnikowe warto też wiedzieć, w czym błonnika nie ma, albo są go jedynie znikome ilości. Takie produkty warto wzbogacać dodając na przykład otręby, albo panierując mięso w sezamie czy płatkach zamiast jeść je saute. Poza mięsem błonnika nie dostarczą również przetwory mleczne, czyli jogurty, maślanka, kefir, jednak zjadając kubeczek jogurtu z dwiema łyżkami muesli, albo płatkami kukurydzianymi uzupełnia się ten niedobór, a przy okazji dostarcza sporą porcję białka i wapnia.