Właściwości zdrowotne jabłek

Właściwości zdrowotne jabłek

1178
PODZIEL SIĘ

Jabłka dominują w naszej kuchni od lat, a z każdym rokiem dzięki eksperymentom ogrodniczym pojawiają się nowe gatunki, o ciekawym smaku, kształcie czy aromacie. Dziś znanych jest już około 10 tysięcy odmian tych owoców, a wciąż jeszcze nie wiadomo, czy to koniec poszukiwań. W naszym kraju owoce te znajdują idealne warunki i rosną oraz dojrzewają od wczesnego lata po zimowe przymrozki. Do najwcześniejszych zaliczają się delikatne papierówki, zimę witają kwaśne renety o grubej skórce, doskonałe na szarlotki i przeciery. Miłośnicy jabłek mogą w nich wybierać przez cały rok nie tylko delektując się smakiem, ale korzystając z ich niezwykłych walorów zdrowotnych.

Na jabłkach przeprowadzono wiele badań i eksperymentów, dzięki którym udowodniono, że zjedzenie systematycznie jednego dużego owocu dziennie w znaczącym stopniu wpływa na poprawę wielu procesów życiowych i stan wielu organów. Jakie więc dobrodziejstwa kryją się w tych fantastycznych owocach?

Eliksir witaminy C

Jabłka zawierają mnóstwo witaminy C, która posiada działanie wzmacniające odporność, jest antyutleniaczem wpływającym na proces usuwania wolnych rodników, wpływa na wzrost tkanek, zmniejsza toksyczność pierwiastków, uczestniczy w syntezie białek i tłuszczów, przekształcaniu tryptofanu do serotoniny, chroni przed skutkami stresu, przyspiesza gojenie ran i wiele innych. Najwięcej witaminy C mają małe owoce kwaśnych odmian, rosnące na słońcu, gromadząc ją tuż pod skórką. Długie gotowanie i pieczenie niszczy witaminę.

Paradoksalnie kwas jabłkowy odkwasza organizm

Jabłka mają właściwości odkwaszające, ponieważ zawierają duże ilości zasadowych soli, w tym potasu i żelaza. To ostatnie zapobiega anemii, a potas pozytywnie wpływa na pracę mięśni.

Jabłka działają moczopędnie

Jabłka mają działanie moczopędne. Dzięki tej właściwości są wskazane dla osób z tendencjami do obrzęków, wysokim ciśnieniem krwi, a także odchudzających się.

Jabłka regulują pracę układu trawiennego i jelit

Jabłka pozytywnie oddziałują na pracę układu pokarmowego. W postaci gotowanych przecierów leczą niestrawność i biegunkę u dzieci. Są też dobrym wspomaganiem w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Surowe jabłka dzięki zawartości błonnika likwidują zaparcia.

Jabłko uchroni cię przed chorobą!

Napar z jabłkowych skórek wykazuje działanie odkażające i przeciwzapalne, więc świetnie sprawdza się w leczeniu stanów zapalnych gardła. Leczenie infekcji przyspiesza też wypijanie napoju z octu jabłkowego i miodu z wodą.

Jabłko dobre na serce!

Jabłka w postaci surowej dzięki zawartości przeciwutleniacza kwercetyny działają wzmacniająco na serce, układ nerwowy i wątrobę, pomagają też w przyswajaniu wapnia, dzięki czemu poprawiają stan zębów, paznokci i włosów. Zapobiegają też próchnicy i chronią przed rakiem.

Właściwości oczyszczające z toksyn

Jabłka świetnie sprawdzają się w dietach oczyszczających i odchudzaniu, są niskokaloryczne i zarazem sycące. Z uwagi na dodatek cukrów dziennie można ich spożywać około 300 g.

 

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.