Czy piwo jest zdrowe?

, 28 kwietnia 2015 Tagi , , , ,

Piwo… Istnieje ogromna grupa jego zwolenników, jak i przeciwników. To doskonały napój na grilla, do spotkań z przyjaciółmi i dla relaksu. Zawiera niską dawkę alkoholu dlatego pijąc je (oczywiście w umiarkowanych ilościach) nie doprowadzimy się do stanu upojenia alkoholowego, a jedynie delikatnie się rozluźniamy. Okazuje się również, że napój ten jest też zdrowy. Specjalistyczne badania świadczą o tym, że piwo to nie tylko puste kalorie!

Czy piwo jest zdrowe? tzn czy od piwa się tyje?

Oczywiście piwo nie jest pozbawione kalorii. Nie oznacza to jednak, że wypicie jednej butelki od razu odczujemy stają na wadze. Tyją tylko Ci najbardziej łakomi, którzy mają duże skłonności do podjadania podczas picia i nie potrafią sobie z tym poradzić. Piwo niestety ma to do siebie, że zaostrza nasz apetyt. Obniżając poziom cukru we krwi powoduje, że wzrasta wydzielanie soków żołądkowych a my sami odczuwamy głód. Niemniej jednak sam napój nie zawiera tłuszczu i co istotne posiada bardzo mało cukru i zero szkodliwego dla zdrowia cholesterolu. Wartość kaloryczna jednej butelki tego złotego napoju jest porównywalna do kaloryczności dwóch kurzych jajek! Ryzyko nadwagi pojawia się wtedy, kiedy pijąc piwo podjadamy wysokokaloryczne, tłuste przekąski takie jak pizza i innego rodzaju jedzenie typu fast-food. Samo piwo jest lekkostrawne i niemal w całości przyswajalne.

Teorię o tuczących właściwościach piwa najlepiej od razu zbagatelizować i nikomu nie powtarzać. Pół litra piwa osiada mniejszą ilość niezdrowego cukru niż soki pomarańczowe czy cola!

Picie piwa w umiarkowanych ilościach jest zdrowe!

Niewielkie dawki alkoholu zwiększają poziom poziom tak zwanego „dobrego” cholesterolu HDL. Taki stan rzeczy powoduje, że w tym samym momencie działanie jego przeciwnika, czyli „złego” cholesterolu LDL jest znacznie utrudnione. Przypomnę, że niezdrowy cholesterol przyczyna się do zatykania naczyń krwionośnych i może powodować problemy z sercem, a w drastycznych przypadkach prowadzić do zawału.

Zawarty w piwie alkohol obniża również ciśnienie krwi i działa rozluźniająco na naczynia tętnicze i na nas samych. Piwo zawiera również duże ilości witaminy B6, która utrudnia wytwarzanie substancji przyczyniających się do chorób serca. Naukowcy udowodnili również, że picie niewielkich ilości piwa zapobiega marskości wątroby, nowotworom oraz starzeniu się. Chmielowe trunki to bogate źródła substancji, które dostarczają nam energii i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Zwracaj uwagę na rodzaj piwa, jakie kupujesz

Kolorystyka piwa zależy od temperatury prażenia słodu. Im ta temperatura jest wyższa, tym piwo ma ciemniejszy odcień, większą dawkę alkoholu i niestety równie większą ilość cukru. Najlepiej więc wybierać jasne piwa o stosunkowo niskiej zawartości alkoholu i naturalnym posmaku goryczki.

Jak wygląda proces produkcji piwa?

Produkcja piwa to pewnego rodzaju rytuał, po którego zakończeniu uzyskujemy orzeźwiający złoty trunek uwielbiany przez miliony ludzi na całym świecie. Do produkcji niezbędny jest jęczmień, drożdże, chmiel oraz woda. Oczyszczone z otrębów i zanieczyszczeń zboże moczone jest w wodzie i po pewnym czasie kiełkuje zamieniając się w słód. Tak otrzymany produkt jest dokładnie suszony mielony.

Następnie rozdrabia się go z wodą i stopniowo dodaje najważniejszy składnik piwa, czyli chmiel. Tak powstałą mieszankę doprowadza się do wrzenia, a kiedy już wystygnie dodawane są specjalistyczne drożdże piwowarskie. Ostatnim etapem przygotowanie złotego trunku jest poddanie go procesowi fermentacji.

Poprzedni

Czy alkohol tuczy?

Czy ryż jest kaloryczny?

Następny

Dodaj komentarz