Dlaczego warto jeść śliwki?

, 12 kwietnia 2014 Tagi , , , , ,

Świeża i soczysta śliwka to nektar dla kubków smakowych najwykwintniejszych smakoszy. Śliwka to jednak nie tylko bardzo smaczny owoc, ale również cenne źródło korzystnych dla zdrowia składników, które wzbogacają nasz organizm w substancje odżywcze i poprawiają nasz wygląd zewnętrzny.  Sprawdź, dlaczego warto jeść śliwki i włącz je do swojej codziennej diety!

 Właściwości odżywcze śliwek

Każda śliwka to cenne źródło witamin i składników odżywczych, każda ich odmiana posada również porównywalną liczbę kalorii. Śliwki uznawane są za cenne przeciwutleniacze, gdyż zawierają spore ilości witaminy A i E. Główną funkcją przeciwutleniaczy jest ochrona organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i ochrona przed degeneracją komórek.

[AdSense-A]

W większości są one niskokaloryczne, dlatego spokojnie możemy włączać je do swojego jadłospisu, jeśli zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów. 100 gram śliwek zawiera około 45 kalorii.Owoce te posiadają również niski indeks glikemiczny, dlatego nie powodują zwiększania się poziomu cukru we krwi.

Jak na nasz organizm działa śliwka?

Dzięki zawartości wielu naprawdę cennych składników odżywczych śliwki działają korzystnie na nasz układ pokarmowy i wspomagają procesy trawienne. Co więcej owoce te wspomagają pracę jelit i zapobiegają zaparciom. Nie sposób nie wspomnieć również o ich właściwościach regulujących ciśnienie krwi, obniżających cholesterol i zapobiegających powstawaniu miażdżycy i chorób serca. Śliwka pomaga nam również w walce z bakteryjnym zapaleniem pęcherza, leczeniu schorzeń prostaty oraz pozbyciu się problemów związanych z krążeniem krwi.

Śliwka jest również bardzo dobrym produktem, który pozwala nam zadbać również o wygląd zewnętrzny. Przede wszystkim odpowiadają one za odpowiedni wygląd naszej skóry, gdyż regulują pracę gruczołów łojowych. Co więcej wstrzymują procesy starzenia się skóry i wypadania oraz siwienia włosów.

Czy śliwka suszona ma takie same właściwości co świeży owoc?

Śliwki suszone są bardzo wartościowe. Zawierają one więcej witaminy A i błonnika pokarmowego niż surowe produkty. Z tego względu zalecane są w szczególności małym dzieciom, wegetarianom i osobom na diecie, które muszą jeść lekkostrawne pokarmy. Suszone śliwki dobrze wpływają na pracę naszego układu pokarmowego, jednak są bardziej kaloryczne niż te w surowej postaci. Co istotne zjedzenie kilku suszonych śliwek skutecznie zabija uczucie głodu i daje uczucie sytości na dłużej.

Czy każdy może jeść śliwki?

Niestety nie każdy może sobie pozwolić na jedzenie śliwek. Unikać ich powinny osoby, które mają problem z prawidłowym funkcjonowaniem trzustki i wątroby. Przeciwwskazaniem jest również cukrzyca oraz spora nadwaga.

Śliwki a karmienie piersią

Wiele kobiet karmiących piersią zadaje sobie pytanie, czy śliwki nie przyczynią się do bólu brzuszka u dziecka. Nie ma jednoznacznych przesłanek ku temu, aby śliwki miały być niezdrowe dla Twojego malucha. Podczas karmienia piersią możesz jeść praktycznie wszystko, jednak istnieje prosta zasada: Każdy nowy składnik żywności należy wprowadzać powoli i w małych ilościach. Na początku możesz zjeść maksymalnie 1-2 śliwki i czekać na reakcję Twojego malucha. Jeśli u dziecka nie wystąpi żadna niepożądana reakcja typu płacz, wzdęcia, bóle brzuszka czy biegunka, oznaczać to będzie, że prawdopodobnie w Twoim przypadku nie ma przeciwwskazań do spożywania śliwek. Pamiętaj jednak o umiarze, gdyż małe ilości tego owocu mogą być tolerowane u Twojego dziecka, zaś większe mogą przyczynić się do problemów z układem pokarmowym.

Poprzedni

Dieta w osteoporozie

Czy jedzenie z mikrofali jest zdrowe?

Następny

Dodaj komentarz