Jeśli lekarz na podstawie dostarczonych wyników badań stwierdzi u Ciebie podwyższony poziom cukru we krwi, nie musisz od razu wpadać w przerażenie. Wysokie wyniki niekoniecznie oznaczają poważną chorobę, ale warto je powtórzyć za jakiś czas, aby się upewnić, czy nieprawidłowości zniknęły. Poziom cukru we krwi to bardzo istotny parametr diagnostyczny, bo od tego, ile we krwi krąży glukozy zależy prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Podwyższony cukier na czczo można jednak obniżyć za pomocą zmian wprowadzonych w codziennym trybie życia, a zwłaszcza w jadłospisie. Co to oznacza? Bardzo prostą rzecz: masz na to wpływ, a zmiany warto wprowadzić jak najszybciej po stwierdzeniu podwyższonego poziomu glukozy we krwi.
Co to znaczy badanie na czczo?
Cukier zawsze bada się na czczo. Wiele osób nie wie, jak jest to istotne: nie należy jeść co najmniej 8 godzin przed wykonaniem badania, a także (uwaga!) pić rano przed badaniem słodzonych napojów, gdyż może to wpłyną na wyniki. Wiele wyników może być fałszywie zawyżonych właśnie dlatego, że pacjent nie przestrzegał zalecenia, aby na badanie zgłosić się na czczo. Prawidłowy wynik u zdrowego człowieka wynosi 60 – 100 00 mg/dl. Wyższe wyniki oznaczają hiperglikemię, która jest bardzo niebezpieczna i może prowadzić do uszkodzenia narządów wewnętrznych. W takich przypadkach lekarz z pewnością zleci powtórzenie badania oraz badanie badanie poziomu cukru po posiłku (2 godziny).
Nie panikuj na poziom glukozy we krwi!
Zamiast panikować, że masz cukrzycę, zmień swój styl życia, a może się okazać, że poziom glukozy we krwi sam wróci do normy. Jest wiele czynników wpływających na poziom cukry, ale dietetycy, lekarze i specjaliści diabetolodzy podkreślają znaczenie trzech elementów: jadłospisu, częstotliwości spożywania posiłków i aktywności fizycznej. Bierny tryb życia sprzyja otyłości, a ta z kolei to jeden z czynników ryzyka w cukrzycy. Wniosek? Ruszaj się, biegaj, a zamiast tramwajem lub samochodem do pracy wybierz się spacerem. Poczujesz się lepiej i zrzucisz kilka kilogramów. Zwiększ częstotliwość posiłków. Nieregularne odżywianie się rozregulowuje gospodarkę węglowodanową. Jedz zatem często, ale za to mniejsze porcje i najlepiej o stałych porach.
Podwyższony cukier ? zatem co jeść, aby obniżyć poziom cukru?
Dostarczaj organizmowi wszystkie składniki pokarmowe, starając się zredukować posiłki, w których zawarte są węglowodany proste. Jedz produkty, które mają w sobie zdrowy błonnik. Wyeliminuj z diety białe pieczywo. Bardzo zdrowe jest pieczywo pełnoziarniste, razowe, z otrębami, a także grube kasze i wszelkiego rodzaju płatki zbożowe. Jedz dużo warzyw. Zdrowiu sprzyjają: kalafior, rzodkiewka, świeże i kwaszone ogórki, zielona papryka, pomidory, brokuły, szczaw, kapusta pekińska. Uważaj na ziemniaki i białe makarony. Zmień dietę i sprawdź poziom cukru we krwi po kilku tygodniach!