Gotowanie ryżu na sushi

, 4 czerwca 2015 Tagi , , ,

Sushi stało się w Polsce coraz bardziej popularne, jednak wciąż jeszcze pozostaje dość drogie. Wiele osób nie chce przepłacać na mieście, inne zaś wolą sprawdzać swoje umiejętności kulinarne – dlatego właśnie coraz więcej publikacji w internecie poświęconych jest temu jak przyrządzić ta potrawę. Sekretem jest gotowanie ryżu na sushi. Reszta to tylko świeże dodatki i trochę wprawy.

Gotowanie ryżu na sushi

Pierwszym i najważniejszym krokiem w robieniu dobrego sushi jest gotowanie ryżu. Przede wszystkim trzeba dobrać odpowiedniego rodzaju ryż. Jest to bardzo ważne. Nie wszystkie gatunki ryżu nadają się do robienia sushi. Na szczęście możemy w sklepach kupić bez większego problemu ryż do sushi, nie trzeba więc martwić się, że wybierzemy niewłaściwie.
Należy pamiętać, że do gotowania ryżu będziemy potrzebowali odrobinę specjalnego sosu. Można go kupić (zazwyczaj będzie opisany jako sos do ryżu do sushi) lub przyrządzić samodzielnie.

Różne gatunki ryżu na sushi

Chociaż w Polsce kupujemy zazwyczaj produkt, który ma na opakowaniu napis „Ryż do sushi„, to trzeba pamiętać o tym, że są różne gatunki ryżu i co najmniej kilka z nich nadaje się do sushi. W rezultacie więc dwa opakowania kupione od różnych producentów mogą się od siebie różnić. Dlatego właśnie trzeba koniecznie przeczytać instrukcję gotowania ryżu, która jest dostępna na opakowaniu. Warto ją porównać z podstawowym, tradycyjnym sposobem przygotowywania ryżu do sushi, który powinien wyglądać następująco:

1. Wsypujemy opakowanie ryżu (zazwyczaj jest to 500 g – można z tego zrobić sporo sushi) do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na pół godziny. Tu ważne jest to, co pisze producent. Niektóre rodzaje ryżu płuczemy raz, inne wymagają kilkukrotnej wymiany wody.
2. Po wypłukaniu zalewamy ryż tak, żeby wody było dwa razy tyle co ryżu. Inna metoda mówi, że woda ma przykryć dłoń położoną na ryżu na płask. Wody nie solimy.
3. Doprowadzamy do wrzenia i od razu przykręcamy gaz na minimalne ustawienia (w kuchenkach indukcyjnych warto przestawić na inny 'palnik’). Gotujemy ok. 15-20 minut, zaglądając czy przypadkiem woda się już nie wygotowała. Nie mieszamy.
4. Po upływie tego czasu zdejmujemy garnek z kuchenki odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie robimy wspomniany już sos (a właściwie marynatę).
5. Do przygotowania sosu na 500 g ryżu potrzebujemy 10-12 łyżek octu ryżowego, 8 łyżek cukru, 2 łyżeczki soli. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy tak długo aż cukier i sól się rozpuszczą.
6. Lekko wystudzony ryż przekładamy delikatnie do miseczki, polewamy sosem i mieszamy. Mieszanie musi być bardzo delikatne, żeby nie uszkodzić ziaren.
7. Doprawiony ryż przykrywamy, najlepiej płócienną ściereczką i pozostawiamy do wyschnięcia.

Sushi możemy robić oczywiście z bardzo różnymi dodatkami, jednak trzeba pamiętać o tym, by nie przystąpić do pracy zbyt wcześnie. Ryż musi ostygnąć, w przeciwnym wypadku może zniszczyć całą naszą pracę.

Poprzedni

Płatki owsiane górskie – właściwości odżywcze

Alergia na gluten u dorosłych

Następny

Dodaj komentarz