Ile kalorii ma piwo?

, 7 maja 2014 Tagi , ,

Piwo to napój mający swą długowieczną tradycję. Jego wytwarzaniem w przeszłości zajmowały się przyklasztorne browary. Dziś zostało sprowadzone do napitki, którą raczymy się siedząc przed telewizorem. Jak się okazuje nawet chmiel, podstawowy składnik tego napoju zostaje niejednokrotnie zastępowany czymś innym. Niemniej jednak tradycyjne piwo, wypijane od czasu do czasu przynosi korzyści zdrowotne.

 Piwo i jego składniki

Jako produkt powstający podczas procesu fermentacji zawiera witaminy z grupy B, w tym PP (inaczej; niacyna, witamina B3), która coraz częściej wymaga suplementacji.Witaminy z grupy B to także ryboflawina (B2), pirydoksyna( B6) czy kwas foliowy występujący w witaminie B6, oraz witaminy A, D, E i H, czyli te, które odpowiadają za drowie skóry i paznokci. W składnikach jakie można spotkać w piwie jest również błonnik, związki mineralne i antyoksydanty. Związki te pochodzenia naturalnego pełnią dobroczynną rolę dla naszego organizmu.Piwo obniża ciśnienie i reguluje procesy metaboliczne, a wypicie jednego piwa dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału czy wylewu. Jak dowodzą badania piwo chroni nasz organizm przed powstawaniem kamieni zarówno w nerkach jak i w woreczku żółciowym. Nie należy jednak zapominać o tym, że wśród składników znajduje się także alkohol, którego negatywnych stron nie trzeba nikomu tłumaczyć.

Kaloryczność piwa

Jak wykazują badania 100 ml piwa jasnego pełnego to około 50 kalorii czyli tyle samo co soki owocowe i mniej niż taka sama ilość czerwonego wina. Soki i wino zawierają najczęściej także spory dodatek cukru. Najwięcej kalorii zawiera piwo ciemne. Na 100 ml piwa przypada około 95 ml wody i to nie byle jakiej, gdyż do produkcji używa się przeważnie wody źródlanej. Każdy miłośnik piwa wie jednak, że po tym napoju znacznie częściej trzeba odwiedzać toaletę. Duży wpływ na zwiększoną kaloryczność piwa ma sposób produkcji, to właśnie dodawane przyspieszacze, polepszacze są głównymi nośnikami dodatkowych kalorii. Większą kaloryczność wykazują piwa smakowe, zawierają one dodatki w postaci soków lub przetworów owocowych w skład których wchodzą cukry. Także sam alkohol jest wysokokaloryczny, ponadto zwiększa ochotę na spożywanie innych tuczących przekąsek jakimi są czipsy, popcorn, tłuste mięso. Piwo produkowane w sposób tradycyjny, zachowując odpowiedni czas fermentacji pozwala na uzyskanie produktu o walorach które zostały wymienione wyżej, czyli nie jest nośnikiem pustych kalorii, a wręcz przeciwnie wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.

Zachowanie umiaru podstawową zasadą

Piwo pite rozsądnie, to znaczy szklanka (dla kobiet 200-250ml, dla mężczyzn 330 ml) dwa, trzy razy w tygodniu, nie wpłynie znacząco na wagę. To raczej dodatki jakie spożywamy przy jego wypijaniu są prawdziwą bombą kaloryczną. Spożywanie tego napoju w zalecanych ilościach nie spowoduje nadwagi, ani nie będzie miało skutków ubocznych. Jak w wielu dziedzinach życia, umiar jest jedynym wskaźnikiem pozwalającym na spożywanie piwa bez nie pożądanych konsekwencji za to z dobroczynnym wpływem jego składników na nasz organizm.

Zdrowy rozsądek, zachowanie umiaru to podstawowe warunki by piwo było napojem zdrowym a nie szkodziło nam jako konsumentom.

Poprzedni

Jak odchudzić dziecko?

Jak schudnąć dziesięć kilogramów?

Następny

Dodaj komentarz