Wapń to jeden z najważniejszych pierwiastków organicznych, jakie są potrzebne nie tylko do budowy, ale i funkcjonowania naszego organizmu. Każdy wie, że dzięki dostawom wapnia otrzymujemy mocne kości i zęby, dlatego dużo tego pierwiastka podaje się małym dzieciom w okresie wzrostu. Poza budowaniem układu kostnego wapń odgrywa też wiele innych, mnie znanych funkcji, do których można zaliczyć kontrolę funkcjonowania serca, krzepliwości krwi, przyswajania żelaza i witaminy B12, układu nerwowego, uwalniania neuroprzekaźników w mózgu, regulacji ciśnienia krwi. Wapń jest także niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, budowy i regeneracji komórek oraz wytwarzania hormonów.
[AdSense-A]
Konsekwencje niedoboru wapnia
Wymieniona powyżej długa lista funkcji, jakie pełni w ustroju ten pierwiastek wskazuje również na fakt, jak wiele może być również konsekwencji jego niedoboru. Praktycznie większość układów bez wapnia nie może w pełni funkcjonować poprawnie począwszy od serca i krążenia, poprzez nerwowy, aparat ruchu po trawienny. Braki pierwiastka owocują takimi problemami zdrowotnymi jak krzywica, kurcze mięśni, mrowienie i odrętwienia kończyn, bóle stawowe, kłopoty z trawieniem, zmiany skórne, zwolnienie tętna serca i wiele innych.
Jak uzupełnić niedobór wapnia?
Kiedy pierwiastka zaczyna brakować w sposób odczuwalny konieczne jest uzupełnienie jego niedoborów. Można to zrobić poprzez różne preparaty i suplementy diety, ale również w sposób naturalny, zmieniając dietę. Aby wchłanianie wapnia było lepsze można go podawać do spółki z witaminą D w dziennej dawce ok. 400 jednostek. Zmieniając dietę warto zwrócić uwagę na dzienne zapotrzebowanie organizmu, a decydując się na suplementy pamiętać, że przedawkowanie wapnia może być równie groźne w skutkach jak jego niedobór. Bezpieczna dawka pierwiastka dla każdej grupy wiekowej to 2500 mg dziennie, co stanowi równowartość 2,5 litra mleka, lub 30 dkg żółtego sera. Z kolei dzienne zapotrzebowanie jest zmienne i waha się od 500 mg u małych dzieci, przez 800 mg u przedszkolaków po 1000 mg u osób dorosłych. Młodzież w okresie wzrostu oraz kobiety w ciąży potrzebują ok. 1300 mg wapnia dziennie.
Lista produktów bogatych w wapń:
(Zawartość w 100 g produktu)
- Ser żółty – 800 mg
- Mleko – 130 mg
- Kefir – 103 mg
- Maślanka – 110 mg
- Fasola szparagowa – 60 mg
- Figi suszone – 280 mg
- Woda mineralna z jonami wapnia – 150-200 mg
- Ser twarogowy – 60 mg
- Ser feta – 360 mg
- Sardynki w oleju – 500 mg
- Soja – 227 mg