Jak uzupełnić niedobory wapnia?

12 kwietnia 2014 Tagi , , ,

Wapń to jeden z najważniejszych pierwiastków organicznych, jakie są potrzebne nie tylko do budowy, ale i funkcjonowania naszego organizmu. Każdy wie, że dzięki dostawom wapnia otrzymujemy mocne kości i zęby, dlatego dużo tego pierwiastka podaje się małym dzieciom w okresie wzrostu. Poza budowaniem układu kostnego wapń odgrywa też wiele innych, mnie znanych funkcji, do których można zaliczyć kontrolę funkcjonowania serca, krzepliwości krwi, przyswajania żelaza i witaminy B12, układu nerwowego, uwalniania neuroprzekaźników w mózgu, regulacji ciśnienia krwi. Wapń jest także niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, budowy i regeneracji komórek oraz wytwarzania hormonów.

[AdSense-A]

Konsekwencje niedoboru wapnia

Wymieniona powyżej długa lista funkcji, jakie pełni w ustroju ten pierwiastek wskazuje również na fakt, jak wiele może być również konsekwencji jego niedoboru. Praktycznie większość układów bez wapnia nie może w pełni funkcjonować poprawnie począwszy od serca i krążenia, poprzez nerwowy, aparat ruchu po trawienny. Braki pierwiastka owocują takimi problemami zdrowotnymi jak krzywica, kurcze mięśni, mrowienie i odrętwienia kończyn, bóle stawowe, kłopoty z trawieniem, zmiany skórne, zwolnienie tętna serca i wiele innych.

Jak uzupełnić niedobór wapnia?

Kiedy pierwiastka zaczyna brakować w sposób odczuwalny konieczne jest uzupełnienie jego niedoborów. Można to zrobić poprzez różne preparaty i suplementy diety, ale również w sposób naturalny, zmieniając dietę. Aby wchłanianie wapnia było lepsze można go podawać do spółki z witaminą D w dziennej dawce ok. 400 jednostek. Zmieniając dietę warto zwrócić uwagę na dzienne zapotrzebowanie organizmu, a decydując się na suplementy pamiętać, że przedawkowanie wapnia może być równie groźne w skutkach jak jego niedobór. Bezpieczna dawka pierwiastka dla każdej grupy wiekowej to 2500 mg dziennie, co stanowi równowartość 2,5 litra mleka, lub 30 dkg żółtego sera. Z kolei dzienne zapotrzebowanie jest zmienne i waha się od 500 mg u małych dzieci, przez 800 mg u przedszkolaków po 1000 mg u osób dorosłych. Młodzież w okresie wzrostu oraz kobiety w ciąży potrzebują ok. 1300 mg wapnia dziennie.

Lista produktów bogatych w wapń:

(Zawartość w 100 g produktu)

  • Ser żółty – 800 mg
  • Mleko – 130 mg
  • Kefir – 103 mg
  • Maślanka – 110 mg
  • Fasola szparagowa – 60 mg
  • Figi suszone – 280 mg
  • Woda mineralna z jonami wapnia – 150-200 mg
  • Ser twarogowy – 60 mg
  • Ser feta – 360 mg
  • Sardynki w oleju – 500 mg
  • Soja – 227 mg

 

Poprzedni

Dlaczego rozgrzewka jest aż tak ważna?

Bieganie z pulsometrem od A do Z

Następny

Dodaj komentarz