Dieta Low Carb – przykładowe menu

, Tagi , , , ,

Dieta Low Carb  to po prostu dieta niskowęglowodanowa. Zakłada ona, iż powodem tycia są węglowodany. W związku z tym podczas stosowania tej diety ogranicza się spożycie produktów z wysoką zawartością węglowodanów do minimum. Zastępowane są one przez produkty bogate w białka i tłuszcze. Zaletą tej diety jest spalanie tkanki tłuszczowej i budowanie tkanki mięśniowej, dlatego też często stosowana jest przez sportowców. Ten typ diety znacznie obniża poziom cukru we krwi. Biały chleb, makaron, ryż czy słodycze to produkty, które w tej diecie są zabronione. Podczas odchudzania można jeść orzechy, ryby, mięso, jaja i nabiał.  Dopuszcza się też jedzenie warzyw – głównie zielonych i owoców z małą ilością węglowodanów.

Dieta Low Carb – przykładowe menu

Jak podczas stosowania każdej diety, również w przypadku Low Carb powinniśmy przestrzegać zasady pięciu posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu i o stałych porach. Powinniśmy też pić dużo wody mineralnej.

Śniadanie na low carb

Na śniadanie dobrym pomysłem jest po prostu jajecznica. Może być na maśle oraz boczku. Pamiętaj, że należy ograniczać węglowodany a nie tłuszcze czy białka. Do przygotowanej jajecznicy można zjeść dwie kromki pieczywa pełnoziarnistego.

Z kolei dobrym pomysłem na obiad może być 150 g ryby grillowanej lub gotowanej na parze. Można pozwolić sobie również na zjedzenie 2/3 szklanki brązowego ryżu i 100 gram fasolki ugotowanej na parze. Jeżeli ktoś nie lubi ryby może ją zastąpić mięsem np. 150 g cielęciny czy stekiem wołowym.  Do obiadu możesz dodać dowolną ilość surowych warzyw. Dzięki nim dostarczysz witamin i minerałów a także niezastąpiony błonnik. Między obiadem a kolacją można zjeść dwa owoce kiwi.

A co na kolację?

Na kolacje możesz zjeść twaróg wymieszany z jogurtem naturalnym oraz ogórkiem. Innym wariantem kolacji jest sałatka z tuńczyka z ogórkiem i pomidorem.

Źródła naszych węglowodanów w powyższym jadłospisie to jedynie dwie kromki chleba pełnoziarnistego oraz 2/3 szklanki ryżu plus warzywa. W sumie da to nam około 100 gram węglowodanów. Między posiłkami możemy jeść dowolną ilość surowych warzyw takich jak np. ogórek czy marchewka.

Jest to dieta dla osób lubiących gotować. Przygotowanie ryby bądź mięsa na parze zajmie trochę czasu. Jednak dla zgubienia zbędnych kilogramów i poprawy samopoczucia niewątpliwie ten rodzaj diety jest warty każdej minuty spędzonej w kuchni.

Poprzedni

Najlepsze ćwiczenia na rotatory barku

Zamiana tłuszczu w mięśnie to mit

Następny

Dodaj komentarz